"Скандалът (расистките прояви на футболните фенове на мача България -

...
"Скандалът (расистките прояви на футболните фенове на мача България -
Коментари Харесай

Расизмът като политическа практика

"Скандалът (расистките прояви на футболните почитатели на мача България - Англия - бел.ред.) катализира една по-обща картина и ненапълно ни оказа помощ да съзрем нещата в дълбочина. Както проблемите във футбола, по този начин и публичните настройки, по този начин и политическите практики ". Това сподели пред БНР политоложката Цветанка Андреева. Тя разяснява, че реакцията на засегнатост от страна на българите за това, че въобще се позволява, че можем да сме расисти, е оздравителна индикация. Според нея това значи, че българите в действителност не сме расисти.

"Расизмът и ксенофобията не участват в българската политическа мисъл. Дори националсоциализмът в България не съумя да направи от българите расисти ", разяснява Андреева. По думите ѝ през последните години расизмът, ксенофобията и хомофобията са се трансформирали в политически практики.

"Разработват се цели публични акции посредством тези практики. И в случай че някой има виновност, това е политическият и публичен хайлайф. Донякъде и спортните деятели ", безапелационна бе Цветанка Андреева. Според нея би трябвало да си дадем сметка, че расизмът се експлоатира в българската политика.

Политоложката даде образци с претенденти в актуалната акцията за локалните избори, които са построили предизборната си акция напълно на хомофобски и расистки послания. Според Андреева след тежката футболна загуба на българския народен тим би трябвало да има оставки.

Издателят Манол Пейков, който е деен футболен почитател, също разяснява расисткия скандал на футболната среща на националните тимове на България и Англия с думите "Срамувам се ". Според него казусът с футболното безчинство не е на 25 индивида, които крещят на трибуните, а е част от това, което се случва в страната към този момент няколко десетилетия.

"Проблемът е в хората, които промотират този расизъм. Хора, които са част от ръководството на страната. И по простата причина, че без тях държавното управление ще падне, те имат достъп до безусловно всички медии и безнаказано си "разхождат коня ". Тази безотговорност се вижда на всички равнища ", уточни Пейков.

По думите му дали става въпрос за ксенофобия, за хомофобия, или за расизъм - това е демонстрация на едно и също нещо - липса на просвета и на почитание към различността.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР