Скандалът между Продължаваме промяната и Има такъв народ заради регионалното

...
Скандалът между Продължаваме промяната и Има такъв народ заради регионалното
Коментари Харесай

Кирил Петков се опитва да превземе МРРБ, разпоредил плащанията над 900 000 лв. да минават през МС

Скандалът сред " Продължаваме промяната " и " ИТН " поради районното министерство и парите за пътища навлезе в нова фаза. Премиерът в оставка Кирил Петков се пробва да изземе властта в Министерство на регионалното развитие през заместник-министрите. След като уволни и тримата заместници на районния министър Гроздан Караджов, той назначи двама нови, които са тясно свързани с Политическа партия - Ивайло Стайков и Александър Стоянов.

Ивайло Стайков беше народен представител от Политическа партия, само че се отхвърли от мястото си в Народното събрание, с цел да стане консултант в районното министерство, изпратен там персонално от Кирил Петков. Александър Стоянов пък е измежду създателите на Политическа партия. Биографията му е пъстра - инженер е от Минно-геоложкия университет, има магистратура " Противодействие на престъпността и тероризма " от Нов български университет, има опит в строителството и финансите. В нито едно друго министерство в ресора на Има Такъв Народ няма такива кадрови промени.

Премиерът съвсем е блокирал и работата на Министерство на регионалното развитие и АПИ. Той е издал заповед всяко разплащане или вдишване на отговорности над 900 000 лева от страна на Министерство на регионалното развитие, АПИ, „ Автомагистрали “ и „ Български ВИК холдинг “ да минава първо през оперативно заседание в Министерския съвет. Това води до забавяния в заплащанията и лимитира съвсем напълно активността на АПИ, където множеството разплащания са огромни.

Възможно е да зародят и правни проблеми, тъй като Министерство на регионалното развитие апелира заповедта на Петков и юристите на министерството я смятат за незаконосъобразна, научи „ Сега “. Според тях заповедта няма никакво правно съображение, а с намесата в заплащанията министър председателят Петков излиза отвън конституционните си и законови пълномощия. Юристи обясниха, че пълномощията на министрите във връзка с ръководство на бюджетите им са записани ясно в закона за обществените финанси, а законът за администрацията разграничава изрично министерствата като орган на изпълнителната власт със специфична подготвеност.

Недопустимо е държавното управление да разпорежда по какъв начин да се правят заплащания и от държавните сдружения „ Български ВИК Холдинг “ и „ Автомагистрали “, които си имат органи на ръководство, акцентират специалисти. При АПИ проблем се явява намесването на кабинета в договорни връзки, в които Министерският съвет не е страна.

До разпореждането на Петков се стигна след тежък раздор в съдружните връзки около висящите остарели отговорности за пътно поддържане и осъществяването на ин-хаус договорите за " Хемус ". С решение на Народно събрание бе дадено разплащането да стане след инспекция на осъществената работа, само че в актуализацията на бюджета не бяха планувани нужните за това пари. От Политическа партия се отметнаха от това заричане и упрекнаха Има Такъв Народ, че желаят да дадат парите на крадливи компании.

Източник: Сега
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР