Скандал, включващ доклада Doing Business (DB) на Световната банка, има

...
Скандал, включващ доклада Doing Business (DB) на Световната банка, има
Коментари Харесай

CFR: Може ли земетресението в Световната банка да разтърси МВФ?

Скандал, включващ отчета Doing Business (DB) на Световната банка, има капацитет да подкопае репутацията, в случай че не и легитимността, както на банката, по този начин и на нейната сестринска институция, Международния валутен фонд (МВФ), които дружно съставляват стълбовете на интернационалния стопански ред след Втората международна война написа за Съвета по външни връзки (CFR) Тамар Гутнър, учител в Училището за интернационалните връзки на Американския университет.

На 16 септември Съветът на изпълнителните шефове на Световната банка разгласява отчет, направен от адвокатска адвокатска фирма във Вашингтон, който упреква висшите банкови ръководители и чиновници, че директно и индиректно притискат изследователския екип на DB за повишение на класирането на Китай в частта на отчета за 2018 година

Служителите бяха най-хубавите помощници на някогашния президент на Световната банка Джим Йонг Ким и действаха " евентуално по напътствие на президента Ким ". Бившият основен изпълнителен шеф на банката, Кристалина Георгиева, също бе посочена за практикуване на непозволено въздействие.

Тъй като в този момент Георгиева е ръководещ шеф на МВФ, методът, по който този скандал се преглежда от бордовете на Световната банка и МВФ, може да докара до решителни и продължителни последствия за двете институции. Оттогава Георгиева изрично не е съгласна с изказванията, до момента в който Световната банка отговори, като закри DB и стартира прегледи и одити на отчета.

Класациите в отчета на DB мерят бизнес регулациите на локалните компании по целия свят и се употребяват от организациите за кредитен рейтинг и финансовите институции за оценка на държавния риск и други значими индикатори. Откакто е оповестен първият отчет на DB през 2003 година, класирането стана витално значимо за доста разрастващи се страни.

През януари 2021 година комисията по нравственос на банката разпореди на адвокатската адвокатска фирма WilmerHale да проверява нередности в данните в отчетите от 2018 и 2020 година Докладът на DB 2018 се изготвяше по същото време, когато Ким и Георгиева следиха акцията за увеличение на капитала на банката.

Според следствието китайските държавни чиновници оповестяват за терзанията си на висшето банково управление по отношение на класирането на Китай за DB 2017 и показват вяра, че класирането на тяхната страна в идващия отчет ще отразява по-добре другите промени.

Според отчета за следствие на WilmerHale, помощниците на Ким - и самата Георгиева - са взели участие интензивно в разнообразни опити за повишение на позицията на Китай, в това число смяна на методологията, употребена за пресмятане на класирането.

Разследването на WilmerHale също по този начин уточни Симеон Дянков, тогава един от най-хубавите съветници на Георгиева, като директно зает с идентифицирането на способи за показване на данните за възстановяване на класирането на Китай. В резултат на този напън класирането на Китай за 2018 година се изкачи от 85, което бе обещано в в началото позволената за издание версия, до 78 - същата оценка, която бе получена през DB 2017 година

Докладът на WilmerHale също в детайли разказва сходни проблеми с смяна в отчета DB 2020 и дава съответни образци, когато инструкциите на Дянков трансформират данните, които засягат класирането за Саудитска Арабия и Азербайджан.
 Започнаха апелите Кристалина Георгиева да подаде оставка като началник на МВФ
Започнаха апелите Кристалина Георгиева да подаде оставка като началник на МВФ

Престижното икономическо издание The Economist

Какво значи това за Световната банка?

Скандалът понижи доверието към банката и акцентира дългогодишните хитрости на отчета на DB. Още през 2008 година групата за самостоятелна оценка на банката повдигна въпроси по отношение на обективността и надеждността. През 2018 година тогавашният основен икономист на Световната банка Пол Ромер обществено показа терзанията си по отношение на методологическите промени и податливостта към политиката. Скоро по-късно той подаде оставка.

Докладът на WilmerHale отбелязва, че доста от методологическите правила, които стоят в основата на DB, са некодифицирани, оставяйки вратата отворена за геополитическо заиграване. По-рано този месец обособена външна група специалисти, свикана от банката за обзор на отчета на DB, разгласява своите констатации.

Макар да отбелязва, че годишното упражнение е евентуално с огромна стойност за държавните управления, компаниите и откривателите, банката би трябвало " да усъвършенства методологията зад данните, да запълни значимите пропуски в нейното значително покритие, да обясни какво може и какво не може да бъде казано въз основа на данните и да отбрани целостта на процеса на събиране на данни. "

Откровението, че геополитическото лобиране може да промени класирането на страните, освен подкопава легитимността на отчета на DB, само че и повдига въпроси за културата на банката. Докато банката постъпи вярно, като разпореди следствието на WilmerHale и разгласява резултатите, доста специалисти към момента се чудят дали констатациите на следствието са единствено върхът на по-голям айсберг в банката. Според запитването, чиновниците на DB преглеждат Дянков като принудител, който се занимава със боязън и заплашване.

Година откакто той напусна банката (след седемнадесет години трудов стаж), с цел да стане старши помощник в Института за интернационална стопанска система Петерсън, чиновниците на банките към момента се опасяват от възмездие, в случай че приказват - и имат основателни аргументи, като се има поради, че визовата система на банката обвързва личния състав с работата му.

Това основава обезкуражаващ фактор за подаване на сигнали, защото загубата на работа значи, че личният състав би трябвало да се върне в родината си. Такива условия пораждат въпроси по отношение на това какъв брой елементарно или не е чиновниците в други елементи на банката да оповестяват за нарушавания - или даже изобщо да приказват искрено.

Какво значи това за МВФ ?

Бордът на МВФ се срещна, с цел да разиска тези разкрития, а комисията по нравственос също ще ги прегледа. Ако МВФ схване тясна вероятност и огледа единствено последващата работа на Георгиева като ръководещ шеф, това може да е груба неточност. Не може да се извъртите от банковия скандал и да се преструвате, че същите проблеми не могат да зародят в МВФ.

МВФ рискува да бъде очернен от управлението на Георгиева, изключително в случай че тя откаже да признае, че е оказан непозволен напън. И двете институции ще бъдат подложени на сериозен надзор във връзка с метода, по който се държат с Китай, който в този момент е третият по величина акционер и в двете.

Много държави-членки на Световната банка и МВФ ще желаят да пометат този скандал под килима. И двете институции са заети с отговорите си на пандемията и никой не се интересува изключително от лидерска рецесия или преход. Бордът на МВФ има наклонност да стои до водачите си, в това число двамата непосредствени прародители на Георгиева и двамата също бяха забъркани в кавги.

Тези два стълба на интернационалния стопански ред би трябвало да ръководят деликатно този скандал. Цената да не се прави нищо ще бъде рецесия на легитимността, която светът не може да си разреши в миг, когато структурите на световното ръководство се напрягат да отговорят на голям брой рецесии.
 Кристалина Георгиева: Докладът против мен няма доказателства, а неточности
Кристалина Георгиева: Докладът против мен няма доказателства, а неточности

След обвиняванията, че е лобирала в интерес на Китай
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР