Скандал в Тристранния съвет за национално сътрудничество. Лидерът на Подкрепа

...
Скандал в Тристранния съвет за национално сътрудничество. Лидерът на Подкрепа
Коментари Харесай

Скандал в НСТС: Нощният труд остава 25 стотинки

Скандал в Тристранния съвет за национално съдействие. Лидерът на " Подкрепа " Димитър Манолов напусна, откакто обществените сътрудници не одобриха предлагането на синдиката за повишение на нощния труд, който сега е 25 стотинки за час. Работодателите не поддържаха и препоръчаното на кабинета за покачване на минималната работна заплата от 1 януари на 560 лева

От КТ " Подкрепа " предложиха за 1 час нощен труд да се заплаща половин % от минималната заплата или - 2.80 лв., вместо сегашните 25 стотинки.

Ваня Григорова - КТ " Подкрепа ": " Части от тези причини са това, че 10 години нощен труд в действителност състаряват хората с 16 години, че това усилва напрежението, усилва сърде чните заболявания ".
От КНСБ предложиха собствен вид.

Ася Гонева - КНСБ: " За минималното заплащане за нощен труд нашето предложение в числов израз варира сред 80 стотинки и кръглото число - 1 левче ".
Работодателите отхвърлиха и двете оферти, с претекста, че сметките на сидникатите не били правилни.

Димитър Бранков - БСК: " В доста от браншовете на равнище предприятия имаме доста по-високи ставки за нощен труд. Така, че това беше нашия мотив за отхвърли от поддръжка. "
Социалният министър предложи компромисен вид за решавана на казуса с нощната ставка.

Бисер Петков - министър на труда и обществената политика: " Още при започване на идната година да се сътвори работна група с присъединяване на обществените сътрудници, в границите на която да се дебатират всички въпроси, свързани с трудовото законодателство, със заплащането на труда ".
От " Подкрепа " отхвърлиха предлагането.

Ваня Григорова - КТ " Подкрепа ": " Така, че когато на нас ни се споделя - още другата година ще създадем работна група - и ни споделят - Трай коньо за зелен а трева. "  © Българска телеграфна агенция
Тристранинят съвет разиска и препоръчаното от държавното управление ново минимално почасово възнаграждение от 3.37 лева и нов размер на минимална заплата.

Работодателите се оповестиха срещу предлагането от идната година минималната работна заплата да се усили с 9.8 % или с спомагателни 50 лева

Васил Велев - АИКБ: " Няма да се уморим да повтаряме и да потретваме нашето предложение на АИКБ, а точно, то е да се договарят разнообразни минимални работни заплати за разнообразни стопански действия ". Димитър Бранков - БСК: " Отказът от водене на една по -премерена, една по-разумна, по- прозорлива бюджетна подоходна политика, може да сътвори спомагателни опасности пред приемане на страната в предверието на Еврозоната ".
И работодатели, и синдикати не поддържаха смяната в наредбата за пенсиите, съгласно която деца без родители ще получават спомагателна помощ, с претекст, че измененията към този момент били гласувани от Народното събрание.
 Тристранният съвет не реализира единодушие за работната заплата и нощния труд Тристранният съвет не реализира единодушие за работната заплата и нощния труд
Националният съвет за тристранно съдействие не реализира единодушие при разискването на минималната работна заплата и покачване на ставките за нощен т...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР