Скандал в парламента“ е фраза, която политическите журналисти искрено ненавиждат.

...
Скандал в парламента“ е фраза, която политическите журналисти искрено ненавиждат.
Коментари Харесай

Саботажи, Митрофанова и кучето Джони: Краткият, но цветен живот на 48-ото Народно събрание


„ Скандал в Народното събрание “ е фраза, която политическите публицисти откровено ненавиждат. Защото се е изтъркала до безсрамие и не дава никаква нова информация на феновете и читателите.

За страдание 48-ото Народно заседание също не съумя да „ роди “ друга, която да размени клишето. В късия си живот от 3 месеца и половина отиващият си през днешния ден парламент съумя да създаде доста малко закони и никакви промени. Но пък голямо обилие от кавги.

Предлагаме ви последователност на неговия къс, само че плевел живот:

 
 Mitrofanova BGNES (1) Елеонора Митрофанова, дипломат на Руската федерация в България. Снимка: БГНЕС
- Скандалите в действителност започнаха още преди формалния старт на Народното събрание. По тематиката да бъде ли поканена дипломат Елеонора Митрофанова на депутатската клетва. В последна сметка тя бе извадена от листата с гостите. Но с цената на – познайте какво – скандал.

- Един различен „ посетител “ обаче завоюва всеобща благосклонност. Това бе кучето Джони, което „ се строи “ до гвардейците на парадния вход преди откриването на Народното събрание и влезе в фрагментите на всички фоторепортери и оператори.

- Социалните мрежи заедно предложиха Джони за ръководител на Народното събрание, откакто депутатите се оказаха неспособни да свършат сами тази работа. В невиждана политическа обсада те заседаваха в продължение на три дни, саботираха се взаимно и за миг изглеждаха способни да закрият Народното събрание, преди да са го разкрили. Накрая въпреки всичко се стигна до компромисния избор на Вежди Рашидов.

- Също толкоз мъчителна бе и протяжната процедура по връчването на мандатите за сформиране на държавно управление. Процесът бе съзнателно продължен от президента Румен Радев – с цел да имат време депутатите да работят и да реализират единодушие за кабинет. И с цел да не вървят жителите на следващи предварителни избори по Коледа. Срещаха се в разнообразни формати, работни групи, преговорни екипи, медиатори, за държавно управление, за коалиция, за бюджета, писаха програмни заявления, чертаха цели, а някои даже предложиха министър председател и състав на кабинет. Безрезултатно.

- „ Сводката “ на свадите по съответни тематики, някои от които основни, а други – употребявани единствено за политическа измама, е дълга. Ето някои от тях:

 
 Parliament BGNES Снимка: БГНЕС
16.11.2022 – Пленарната зала се тресе поради идното закриване на въглищните централи, някогашни и по-бивши ръководещи се упрекват за поетите пред Брюксел задължения за понижаване на въглеродните излъчвания.

24.11.2022 – 02.12.2022 Мнозинство на депутатите от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи прекроява Изборния кодекс на невиждано дълги среднощни съвещания. Голяма част от поправките са импортирани в последния миг. Главната от тях върна назад хартиената бюлетина и обезсмисли машинното гласоподаване.

09.12.2022 – Пореден гръмък ден в пленарната зала около другия огромен скандал – военната помощ за Украйна, която в последна сметка бе гласувана. По време на закритата част от съвещанието депутатите от Българска социалистическа партия наляха в допълнение напрежение, излъчвайки секретните диспути онлайн през телефоните си.

16.12.22 – Отново Българска социалистическа партия издига по време на съвещание апел, изписан на листове " Не на оръжията! Мир! " Лозунгите от всевъзможен темперамент са неразрешени в пленарната зала, само че от дълго време никой не съблюдава това.

05.01.2023 – След дълго и шумно „ затопляне “ отчетът по случая „ Джемкорп “ също взриви пленарната зала. „ Продадохте енергетиката на България “ против „ Политическа измама по куха тематика “ бяха главните тези на двата враждуващи лагера – ГЕРБ и „ Продължаваме промяната “. Скандалът завърши със основаването на нарочна комисия за инспекция на случая, която не докара до нищо.

18.01.2023 – Избухнал е абсурдът „ Nexo “. Депутатите още веднъж се карат и още веднъж основават комисия, която няма да докара до нищо.

27.01.2023 – Радостин Василев от „ Продължаваме промяната “ подреди гумени ръце на парламентарната естрада в символ на пренебрежение към Геор Георгиев от ГЕРБ, който „ обичал да целува ръце “. Самият Георгиев пък насочи по-рано обиди към Бойко Рашков от Политическа партия. И Василев, и Георгиев бяха изгонени от съвещанието.

31.01.2023 – След серия саботажи, отлагания, разногласия и диспути пропадна следващият опит да бъде признат механизъм за следствие на основния прокурор.

 
 Geshev BGNES (2) Главният прокурор Иван Гешев. Снимка: БГНЕС, списък
Пропадна и друга огромна упоритост – участието на България в Шенген. В началото на декември Нидерландия и Австрия споделиха твърдо „ не “ на страната ни и попари оптимизма на служебното държавно управление и депутатите.

Но пък парламентарният хайлайф изобилстваше от други „ членствва “. 48-ото Народно заседание ще се запомни и с количествата неофициални „ обединения “, с които враждуващите лагери се замеряха от първия до последния ден – Коалиция на войната, Хартиената коалиция, Лукойл обединението, Коалицията „ Вежди Рашидов “. И по този начин нататък...

А се искаше единствено една коалиция – към националния интерес.

Този лист не претендира за пълнота, нито омаловажава значимите признати законопроекти и решения от 48-ото Народно заседание. Но сигурно способства в голяма степен за срутва на доверието у българското общество към парламентаризма и демократичния развой.

Остава вярата, че 49-ото ще откри воля да поправи вредите.

Обобщение на последния парламентарен ден - вижте във видеото на Християна Димитрова:
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР