Скандал, свързан с предполагаеми печалби, които са извлекли двама депутати

...
Скандал, свързан с предполагаеми печалби, които са извлекли двама депутати
Коментари Харесай

Афера с маски разтърсва партиите в Германия преди регионални избори

Скандал, обвързван с хипотетични облаги, които са извлекли двама депутати от продажбата на маски при пандемията от ковид, раздрусва главните партии в Германия преди значими районни избори, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Т.нар. " спекулация с маски " докара до напускането на двама консервативни депутати от ръководещия блок.

Николас Льобел от Християндемократическия съюз (ХДС) сподели, че до август ще се откаже от парламентарния си мандат и няма повече да се кандидатира за народен представител. Георг Нюслайн от Християнсоциалния съюз (ХСС) съобщи, че би желал да продължи да бъде народен представител до края на настоящия мандат на Народното събрание. През септември се чакат национални избори в Германия.

Двамата са упрекнати, че са получили шестцифрени суми за това, че са съдействали за договаряне на съглашения за защитни маски. Льобел удостовери предходната седмица, че е взел участие във компании, занимавали се с маски.

Скандалът се трансформира в гореща тематика преди районните избори в провинциите Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц в неделя. Консервативният блок на ХДС/ХСС също по този начин се стреми нищо да не навреди на възможностите му за продобиване на националните избори през септември.

Лидери на ХДС споделят, че не могат да изключат опцията за откриване на още случаи, свързани с аферата.

Лидерът на ХДС и възможен предстоящ канцлер Маркус Зьодер прикани двамата политици, забъркани в абсурда, да се откажат от парламентарните си мандати колкото се може по-скоро. Той също по този начин съобщи, че би било вярно те да върнат или да дарят парите, които са спечелили.

В дебатите се намесиха и други партийни водачи. Кристиян Линднер, който оглавява свободните демократи, прикани за специфична проверяваща комисия по случая.

Според съпредседателя на Зелените Роберт Хабек абсурдът демонстрира, че има " систематичен и систематичен проблем " в блока на ХДС/ХСС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР