Скандал се разрази в Народното събрание при изслушването на министъра

...
Скандал се разрази в Народното събрание при изслушването на министъра
Коментари Харесай

В Народното събрание: Скандал по изслушването на Минеков за Труд

Скандал се развихри в Народното събрание при чуването на министъра на културата проф. Велислав Минеков по проблема с вестник " Труд ", чиито пространства бяха запечатани поради неплатени задължения. Недоумявам за какво не е имало изключителни съвещания на Народното събрание, когато стопираха сигнала на БНР, когато Министерство на вътрешните работи и ГДБОП иззеха сървъри на банкрутиралата ТВ7, когато опозиционно настроената BIT беше затворена, когато смъкнаха предаването на Милен Цветков или когато някогашният вицепремиер и водач на НФСБ Валери Симеонов заплаши публицисти, че си ритат столчето, съобщи при започване на съвещанието Минеков. Той попита ГЕРБ за какво са мълчали, когато Българска национална телевизия излъчи подправена вест за бесилки и Народен съд по време на митингите през 2020 година, когато издания като " Прас-Прес " са спрени от разпространяване и когато са бити деца и публицисти по време на митингите.

Минеков посочи, че Министерството на културата няма никакво отношение с вестник " Труд ", а с наемател с име " Южен кръст ". Той уточни, че връзките сред МК и компанията са от времето на някогашните му сътрудници Вежди Рашидов и Боил Банов, който не е подписал позволение ведомството да си търси дължимите към 300 000 лева Минеков даде обещание да върне всичко, което министерството е изгубило през годините.

Думите му провокираха недоволството на ГЕРБ, които желаеха чуването. Радомир Чолаков се развика, че министърът репресирал свободата на словото и настоя да бъде изпъден от залата. " Минеков вън ", развика се и шефката на групата Десислава Атанасова. Според Тома Биков по-еротично щяло да е гербаджиите да бъдат заплашвани от Бойко Рашков, а не от министъра на културата. За мен е чест да наподобявам на вътрешния министър, не му остана задължен Минеков.

" Чудо! Само в границите на два дни станахме очевидци на политически чудеса. Видях ГЕРБ да се загрижат за свободата на словото. Партията, която докара България до 112-о място, излиза да прави пърформанси в отбрана на публицистиката ", възмути се Александър Симов от " Българска социалистическа партия за България ".

Впечатлени сме от метода, по който ГЕРБ приказват за свободата на словото и за репресии, съобщи Явор Божанков от левицата. Той упрекна някогашните ръководещи, че употребяват частен правосъден спор, с цел да лепят етикети и да нападат ръководство, което връща нормалността в страната. Божанков напомни, че ГЕРБ си осигуряваха медиен комфорт посредством пазаруването на публицисти и омаскаряването на съперниците си. Той напомни, че има 659 присъди за репресии в Европейски съд по правата на човека за времето, в което ГЕРБ управляваха.

Андрей Гюров от Политическа партия заключи, че става въпрос за неизчистени отговорности, а не за свободата на словото. " Свободата на словото бе тотално изнасилена с появяването на ГЕРБ. Вестниците бяха унищожени. Малкото публицисти с мнение - уволнявани ", разкритикува Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР