Скандал се разгоря с българска фирма за съхранение на стволови

...
Скандал се разгоря с българска фирма за съхранение на стволови
Коментари Харесай

Продължава неяснотата около българска фирма за съхранение на стволови клетки

Скандал се разгоря с българска компания за предпазване на стволови кафези – стотици фамилии настояват, че са изгубили връзка с тъканната банка, откакто нейната фирма-майка в Швейцария банкрутирала.
„ Тотално бяхме изключени от всякаква връзка и не знаем какво се случва. Разбираме след това, че стволовите кафези са преместени в Полша, където още множеството от родителите нямат удостоверение, че материалът им е там и че се съхранява ”, сподели в изявление за bTV Доротея Дачкова.
Клиентите на компанията разбрали за казуса през август. Както настояват самите те – по информативен път, а не от институциите, които би трябвало да наблюдават обстановката.
„ Дори дръзвам да кажа, че ние информирахме Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ (ИАМН) за протичащото се с компанията и тъканната банка през август месец. Подадохме сигнал към тях ”, описа Васил Пасев, също родител и клиент на компанията.
Засегнатите от казуса описаха, че са сезирали и прокуратурата, здравното министерство и Комисията по опазване на здравето, с вярата, че ще бъдат направени законодателни промени.
От ИАМН пък настояха, че още през юни са подхванали нужните дейности, а от компанията ги уверили, че клиентите са осведомени за случая.
През август месец въпросната компания е подала и заявление, че желае да приключи активността си. А осъществената след това инспекция на ИАМН установила нарушавания.
Основното – през 2018 – 2019 година множеството проби са сложени под карантина, защото не са осъществени нужните серологични проучвания.
Директорът на българската компания Асен Пачежеив също настоя, че юни месец са били изпратени мейли на клиентите, а нарушаванията не са свързани с метода, по който са взети пробите, а с това, което се случва в Швейцария.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР