Скандал с конкурсите за финансиране на българско кино изправя изявени

...
Скандал с конкурсите за финансиране на българско кино изправя изявени
Коментари Харесай

Нов скандал в киното с обвинения в задкулисие

Скандал с състезанията за финансиране на българско кино изправя изявени сценаристи и режисьори, имена в кинопроизводството, против професионалните гилдии. Владимир Зарев, Николай Волев, Илия Костов, Андрей Чертов и Владимир Ганев излязоха с открити писма, в които показват проблем с двама от членовете на тазгодишната художествена комисия в НФЦ – Мина Милева и Елица Петкова-Маргет.

Писателят Владимир Зарев, който е създател на сюжет по своя разказ „ Светове “ и кандидатства за финансиране дружно с режисьора Георги Костов, написа намерено писмо до министъра на културата Боил Банов, в което споделя:

„ В последната сесия на сценарната комисия за игрално кино към НФЦ бе осъществена груба измама, бе нарушена обикновената професионална нравственос от две участнички в комисията и по най-нахалния метод ни бе вменено цялостно пренебрежение към професионалния морал. Със своето присъединяване в комисията, със своите субективни до нелепост оценки Елица Петкова и Мина Милева предрешиха спечелилите в състезанието .

Механизмът за интервенция и замяна, който бе употребен, е пределно елементарен и елементарен, само че безпределно ефикасен. При естествени, общо взето близки, въпреки и различаващи се оценки, дадени от останалите членове от журито, Елица Петкова и Мина Милева присъждат оптимални оценки на няколко подбрани от тях сюжети, а на съвсем всички останали планове с добре пресметната тенденционност и субективна пренебрежителност дават с 30 – 40 точки по-ниски оценки . Така те ги лишават от какъвто и да е късмет да се класират. Това е не просто явно, то е очевадно повлияване върху резултатите. Със своите пристрастия двете „ съмишленички “ Елица Петкова и Мина Милева в действителност обезмислят присъединяване на останалите членове на журито и тяхната професионална работа, и на процедура сами предрешават всичко. “

Писмото на Владимир Зарев е следващото от възмутени писма и сигнали, изпратени от кинотворци до НФЦ по същия мотив. Още в средата на юли в НФЦ е получено отворено писмо от Илия Костов, в който сценаристът и режисьор, чийто план „ Кастинг “ не е утвърден на сесията, насочва обвинявания в задкулисие към същите две членки на комисията.

„ Гастрольори, определени от съвсем едни и същи асоциации, одобряват избрани поръчки, героично ги извършват и още веднъж потъват в небитието на личните си старания, каквито и да са те! Вече на няколко следващи сесии сме очевидци на такива членове и оценки. Някои от тези членове, скоропостижно се разделиха с активността си в комисиите заради същите аргументи и възмутените реакции на обособени сътрудници.

Сега към тези, които в действителност са същинските кукловоди в сходен спектакъл!? Винаги могат да се намерят реализатори, които на драго сърце да извършат „ мократа поръчка” , тъй като такива хора нямат никаква потребност, нито нужния професионален багаж, с цел да пазят своя професионален и честен престиж. Те се включват с огромно наслаждение в основаването и присъединяване на „ специалните” поръчки. И без значение в какви комисии вземат участие, безскрупулно санкционират тези, които са „ поръчани” от поръчителите “.

В хора на недоволните се включва и сценаристът Владимир Ганев с идентични обвинявания:

„ Искам да поддържа гневното писмо на сътрудника ми Илия Костов. Напълно го разбирам, тъй като съм в същата обстановка. На последната сесия на НФЦ аплайвах със сюжет. Колегите експерти, които са в комисията, го оцениха с над 70, което значи шестица. Двете дами Мина Милева и Елица Петкова – с 40, което значи двойка. Това автоматизирано ме декласифицира.

Най-досадно е, че от няколкото фрази, които са се изтръгнали от двете дами, с цел да разясняват сюжета, изрично излиза наяве, че те са полуграмотни хора. От писмото на Илия разбрах, че идвали от Лондон, само че не се прецизира с какво тъкмо се занимават. Предполагам, че мотивацията на селекционера е била, че щом са живели в родината на Шекспир, априорно повече схващат от изкуство и драматургия от нашенските писачи.

Много неприятно бях сюрпризиран преди време, че кинокритиците били отстранени от селекционните комисии. Очевидно, в този момент разбирам, с цел да бъдат сменени от сходни на двете дами „ специалисти “. Кой, по какъв начин и за какво селекционира тези комисии? Защо най-сетне не се разгласяват сюжетите на всички кандидатстващи планове, с цел да може публичното мнение да бъде коректив на решенията на тези комисии? Факт отвън всякакво подозрение и полемика е, че България се ръководи от некомпетентни хора, стимулирани само от персонални ползи. Хубаво би било най-малко в областта на културата и изкуството да оцелеят някакви морални правила. Но това ще си остане мечта… “.

Следва реакцията на Андрей Чертов, който изпраща своя обвинителен апел до НФЦ и до Асоциацията на българските кино режисьори. В откритото му писмо, адресирано до Елица Петкова-Маргет с копие до НФЦ и Министерство на културата, се споделя:

„ Вие оценявате плана, който към момента е нероден, по този начин, сякаш гледате готовия филм, което е противоестествено по своята същина на оценяване на планове, с много индивидуален взор не на анализатор, а на потребител. Това не ви харесва, това не го приемате и така нататък, с прекомерно нападателен звук, все едно сте заслужил активист в региона на киното. Вашата функционалност е да оценявате капацитета на плана и замисъла на режисьора, а не съответния филм, който, евентуално сте си показали въз основа на документите, съдържаща се в плана. Вашето мнение е ирелевантно, тъй като авансово не го приемате или поради личния ви усет, който никога не може да бъде мерило за оценяване. Защото с изключение на дребни заяждания, подхвърляни както от вас по този начин и от вашата партньорка в комисията (това също е много прозрачно), няма нищо аналитично, което заслужава внимание. Вие двете поддържате едни и същи, а отричате по еднакъв метод други планове. Което ви уличава в предварителна настройка за лобиране на избрани планове и неявяване на обективността , а значи слага под въпрос вашето наличие в комисията “.

Последното изпратено обществено писмо е на режисьора Николай Волев:

„ Отдавна съм се отказал да се изговарям за безобразията в нашите среди през последните 30 години. Просто изгубих всякаква вяра, че е допустимо да се поправи едно зле заченато отроче на користни родители – съчинителите на разпоредбите за основаване и кинопоказ на филми за огромния екран у нас. Отвореното писмо на господин Зарев до министъра на културата обаче ме провокира да споделя едно мое размишление за шумотевицата към последната сесия на комисията за игрално кино. По силата на съществуващата нормативна уредба, членовете на художествени комисии към НФЦ са изцяло, напълно, напълно, абсолютно и безкрайно НЕотговорни пред никого, с изключение на пред личната си съвест . Иначе казано по закон никой не би могъл да им потърси отговорност за оценките, с които са удостоили показаните планове. Настоящата юридическа и организационна класификация на нашето филмопроизводство изключва всякакво ПРАВО на който и да било да анулира решения на един изцяло, напълно, напълно и абсолютно НЕотговорен пред никого орган, какъвто е художествената комисия към НФЦ”.

Преди да се намесят НФЦ и министърът на културата, до които са адресирани тези апели за правдивост при отсяването, отговори идват от асоциациите, излъчили двете членки на комисията, против които е офанзивата – Асоциация на филмовите продуценти и Българска асоциация на кинорежисьорите.

Галина Тонева написа от името на продуцентите:

„ Г-жа Мина Милева има потвърден опит като продуцент, режисьор и сценарист в региона на игралното, документалното и анимационното кино. Филмите, по които тя е работила, са получили самопризнание и разпространяване, както в България, по този начин и по света. Г-жа Милева дава отговор напълно на нормативните условия за експертоценителите в НХК към ИА НФЦ . Твърденията на господин Илия Костов, господин Георги Костов и господин Владимир Ганев, подкрепени и от госпожа Олга Маркова по адрес на Мина Милева, поставящи под подозрение нейния професионализъм и самостоятелност при осъществяване на експертните ѝ функционалности, са субективни и голословни. Категорично считаме, че по този метод се накърнява по неприемлив метод професионалното достолепие на госпожа Мина Милева, както и на тези нейни сътрудници, които добросъвестно извършват нелеката задача да правят оценка плановете за филми “.

Подобно е и мнението на режисьорите, подписано от Павел Веснаков:

„ Елица е потвърден експерт и режисьор със забележителни достижения в региона на авторското кино както в България, по този начин и в чужбина. Тя е почтен и прям човек, който не се тормози да отстоява както своята позиция, по този начин и креативните си визии. Поставянето под подозрение на нейните качества като член на Националната художествена комисия, тъй като е оценила даден план с ниска оценка, приказва за фрапиращо непознаване на процесите, посредством които действа системата за финансиране на филми в България . Претенциите, които някои сътрудници показват след извършената сесия, звучат по-скоро като всяване на боязън в НХК, което приказва за отстояване на други ползи и лобиране в посока, която би била евентуално преференциална за бъдещи кандидаствания. Тази порочна процедура е добре позната и употребена от години в нашата колегия, само че е извънредно време за смяна. Внушенията за операция са неуважителни и обидни към спечелилите планове, измежду които участват имената на някои от най-успелите и одобрени създатели на филми в България. Българската асоциация на кинорежисьорите е твърдо зад Елица Петкова-Маргет и отдръпването ѝ от НХК не стои на дневен ред. Нейната праволинейност и висока експртиза могат единствено да служат за образец какъв следва да бъде един член на НХК”.

Засега няма формален отговор от НФЦ и Министерството на културата.

Източник: Площад Славейков
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР