Скандал разтърси бившата правителствена болница Лозенец. Екипът на разполага с

...
Скандал разтърси бившата правителствена болница Лозенец. Екипът на разполага с
Коментари Харесай

500 квадрата лукс: Мистериозен апартамент в болница „Лозенец“ с джакузи и сауна

Скандал раздруса някогашната държавна болница „ Лозенец ” . Екипът на разполага с извънредни фрагменти на жилище призрак, което се намира на територията на здравното заведение, обзаведено е скъпо и досега е било под ключ.

Сегашното управление разгласи, че не е ясно по кое време и от кого е издигнато и обзаведено първокласното помещение, както и за каква цел се е употребило. Според тях жилището няма документи.  

Апартаментът се намира на последния етаж на болничното заведение, разположен е в кулоар сред операционните и отделението по ортопеди я. По думите на актуалното управление става дума за към 500 квадрата. Оттам настояват, че за помещението няма документи в болничния списък.

Според тях никой от болничното заведение не е имал достъп до въпросното място, не е ясно и с какви средства е издигнато. В него има първокласно обзавеждане , както джакузи и сауна . До жилището призрак се стигало със специален асансьор с чип. Към момента е мистерия кой е разполагал с него.

Бившият и дълготраен шеф на болничното заведение изясни, че знае за този апартамент, само че акцентира, че в него не са вложени пари нито на болничното заведение, нито на Медицинския факултет към Софийския университет, чиято образователна база е и болница „ Лозенец ”.

Петстайният първокласен апартамент се намира над отделението по реанимация , споделя шефът на болничното заведение. От години за съществуването му се носели митове из болничните коридори, само че никой не го е виждал допреди няколко месеца, твърди доктор Христо Стоянов - сегашният шеф на лечебното заведение. В началото на годината управление схваща, че в една от най-големите лечебни заведения у нас има заключени пространства. Оказало се е, че никой не разполага с ключ за тях. От болничното заведение привикват вътрешна комисия.  

Това помещение беше отворено от ключар в наличието на тази комисия. Липсват каквито и да било документи – финансови, проектантска документи, архитектурна документи – нищо не съществува в архива на болничното заведение. По предварителна оценка това са към 500 квадрата, няколко пространства. До него се стига единствено с един асансьор, който е с чип. Никой от болничното заведение няма достъп до това равнище ”, изясни доктор Стоянов.

По думите на шефа на лечебното заведение, откакто са отключили жилището, се е оказало, че в него липсва огромна част от оборудването, а вътре били открити „ необясними неща ”. „ Шкафовете сега са празни. Има останки от инсталация, която евентуално е служела за някакъв тип наблюдаване в структурата ”, разясни доктор Стоянов.  

NOVA се свърза и със зам.-директора на болница „ Лозенец ” доктор Светлин Сталянов. „ Така, както са ситуирани бюрата и шкафът - най-вероятно е било планувано за работно предверие с една или две секретарки, по бюрата има останки от праха от телефонна система ”, разясни той.

В една от стаите има и кухн я. „ Вижда се фурна , вградена кафе машина , миялна машина, както и ледник с фризер. Нямаме действително пояснение по какъв начин може и по какъв начин се е случило. Аз персонално нямам пояснение по какъв начин някой може да строи върху държавна благосъстоятелност, на своя сметка ”, добави доктор Сталянов.

В по този начин наречения апартамент има и още две стаи , които съгласно догатките на лекарите са служели за столова и спалня . „ Щорите са електрически, а прозорецът се отваря ”, разяснява още зам.-директорът на болница „ Лозенец ”.

Най-голямата изненада се оказва обзавеждането на една от двете бани, споделя доктор Сталянов. „ Влизайки вътре, се вижда едно много съществено джакузи . Непосредствено до него е ситуирана и сауната, която е употребена ”, посочи той.

Ръководството твърди, че документи или скици на пространствата няма. Не е ясна и общата стойност на жилището и оборудването в него. „ Можем да допускаме, че това нещо се е случвало в интервала, в който е имало строително-ремонтни действия на операционния блок. Може би през 2014 година ”, акцентира доктор Стоянов. 

Справка демонстрира, че в този интервал шеф на лечебното заведение е проф. Любомир Спасов. Дългогодишният началник на болница „ Лозенец ” изясни, че знае за съществуването на този апартамент.

По думите му той е издигнат през 2008 година и е с изрядна документи. Проф. Спасов беше безапелационен, че средствата, вложени в него, не са на болничното заведение, а 500-те квадрата се състояли от кабинет и помощни пространства. 

По думите на актуалното управление обаче тази повърхност е неизползваема. Сегашното управление на болничното заведение е сезирало полицията и държавното обвиняване. 

От Софийската градска прокуратура оповестиха, че с разпореждане от 08.06.2023 година, деловодно изведено през днешния ден, наблюдаващият прокурор в СГП е изпратил преписката по подготвеност на Софийска районна прокуратура с оглед данни за закононарушение по член 201 Наказателен кодекс (длъжностно присвояване). 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР