Скафандърът на летеца - космонавт Александър Александров, първият български прибор

...
Скафандърът на летеца - космонавт Александър Александров, първият български прибор
Коментари Харесай

В Деня на авиацията и космонавтиката: Изложба в Института за космически изследвания на БАН показва българските постижения

Скафандърът на летеца - космонавт Александър Александров, първият български уред П-1, както и доста други галактически уреди и апарати, направени от български учени може да видите в изложбата в Институт за галактически проучвания и технологии на Българска академия на науките.

Тази година българските галактически експерти означават 50 години от превръщането на България в галактическа страна. Страната ни се включва в галактическите изследвания през 1972, когато изпраща в открития космос първия си създаден уред П-1.

Оттогава насам българските експерти в региона на галактическите проучвания създават още доста принадлежности и апарати, предопределени за проучване на открития космос.

" Идеята на днешния Ден на отворените порти е да покажем нашата колекция и сбирка в института от български принадлежности, направени от българските учени през годините. Някои от тях са особено създадени за полетите на българските космонавти. " - споделя шефът на института Георги Желев.

Сред експонатите е и галактическа оранжерия, създадена от български експерти, която потвърждава, че растения могат да се развиват и в изискванията на безтегловност.

Още детайлности вижте в директното включване на София Цветкова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР