Сивите домашни мишки - един от най-инвазивните бозайници, са се

...
Сивите домашни мишки - един от най-инвазивните бозайници, са се
Коментари Харесай

Учени: Мишките са използвали хората, за да покорят света

Сивите домашни мишки - един от най-инвазивните бозайници, са се възползвали от усядането на първите човешки популации преди 15 000 години, с цел да покорят планетата, заяви Агенция Франс Прес.

Международно проучване в осем страни демонстрира, че те са съществували редом с първите домашни котки.

Биологичната инвазия на домашната мишка Mus Musculus е почнала в Близкия изток, предава Българска телеграфна агенция.

Учените са изследвали повече от 800 костни остатъци на гризачите от 43 археологични обекта в Близкия изток и Югоизточна Европа, от Иран до Гърция, обхващащи интервал отпреди 40 000 години до преди 3000 години. Анализът демонстрира, че сивите мишки са били до хората още от първите им селища преди към 15 000 години. Те са основали удобна среда за дребните гризачите, станали в наше време още по-инвазивни и от плъховете.

Появата на земеделието, обработването на земята, повишаването на селищата и броят им, са дали опция на мишките да се разпространят бързо в целия Левант, от Западния бряг до Анадола преди към 12 000 години, сподели ръководителят на проучването археозоологът Тома Кукши от Природонаучния музей в Париж.

" Мишките са намерили в човешкото обграждане доста преимущества спрямо естествената си среда, като непрекъснато съществуване на храна и отбрана от хищници и противници " - изясни той. Изследването цели да покаже по какъв начин индивидът е променял животинското биоразнообразие.

С развиването на земеделието типът става инвазивен. Мишките следват индивида до Кипър с лодките преди 10 000 години. Нашествието им в Европа е чак след 5000 години.

Разпространението на мишките в Европа съответствува с появяването на първите домашни котки, както се вижда от останките, открити на обекти в Кипър, Гърция и Източна Европа. Именно то стимулира тяхното опитомяване.

" Дивият предходник на домашната котка е бил притеглен в нашата среда от мишката и тогава индивидът си дава сметка за значимостта на този див звяр за опазването на запасите му от зърно " - допуска Тома Кукши. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР