Ситуацията в световната икономика остава трудна, но можем да кажем,

...
Ситуацията в световната икономика остава трудна, но можем да кажем,
Коментари Харесай

Голяма новина от Кристалина. Изненадата

Ситуацията в международната стопанска система остава сложна, само че можем да кажем, че тя е по-малко неприятна, в сравнение с беше преди няколко месеца, съобщи в интервю за предаването " 60 минути "  на телевизия Си Би Ес ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. " Най-голямата изненада е, че картината, въпреки да остава доста тревожна, не е толкоз страшна, колкото беше преди единствено два месеца. Продължаваме да чакаме година на закъснение на растежа. Лихвените проценти ще останат относително високи, тъй като високата инфлация не е преодоляна. Така че обстановката не се е подобрила значително. Положението просто не е толкоз неприятно от в началото предстоящото ", уточни Георгиева.

Фондът чака огромният камшик на предходната година - инфлацията, да стартира последователно да спада от 8,8 на 100 през 2022 година до малко над 4 на 100 през 2024 година, уточни тя и добави, че МВФ счита за належащо Управлението за федерален запас да продължи да повишава лихвите, до момента в който инфлацията не бъде изцяло овладяна. Важно е УФР да не стартира за разхлабва паричната си политика прибързано, съобщи тя.
-->
Според Георгиева стопанската система на Съединени американски щати евентуално ще реализира мечтаното " меко кацане " и ще се забави в допълнение през годината, само че ще успее да избегне рецесията. " През тази година стопанската система на Съединени американски щати също ще се забави. Но най-малко въз основа на данните, с които разполагаме все още, считаме, че тя ще успее да премине през годината без да изпадне в криза ", изясни икономистът, предава Нова. 

МВФ счита, че до края на годината трудовият пазар в Съединени американски щати ще отслабне, само че е прекомерно малко евентуално да се стигне до огромна вълна на безработица.

Последиците от войната в Украйна също са регистрирани в отчета на МВФ. Очакванията са скокът на цените на храните и силата да се усеща по-слабо през 2023 година “Европа свърши отлична работа, с цел да се освободи от зависимостта си от съветския петрол и газ, и по този метод понижи надценката върху цените вследствие на несигурността ”, добави Георгиева.

МВФ предизвестява, че за доста разрастващи се страни тази обстановка съставлява наслагване на произшествия, защото те са взели несъразмерни заеми по време на Коронавирус и от ден на ден от тях просто не са в положение да продължат да ги изплащат. “Рискуваме да стигнем до миг, в който редица страни ще паднат в пропастта от ръба на скалата. А това основава условия за дългова рецесия и се трансформира в извънредно неотложен въпрос. 60% от страните с ниски приходи изпитват дългови усложнения или са на крачка от сходни усложнения ”, уточни още тя. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР