Ситуацията в световната икономика е изключително нестабилна и не са

...
Ситуацията в световната икономика е изключително нестабилна и не са
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Световната икономика е изключително нестабилна, възможна е глобална рецесия

Ситуацията в международната стопанска система е извънредно нестабилна и не са изключени рецесии, заявив изявление за " Ройтерс " ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

На въпрос за допустима световна криза, ръководителят на фонда акцентира: „ Рискът се е нараснал, тъй че това не може да бъде изключено “.

„ Ще бъде сложна 2022 година, само че евентуално 2023 година ще бъде още по-трудна. Рисковете от криза се усилиха за 2023 година Забавянето на икономическия напредък може да бъде " неизбежната цена " поради незабавната нужда от възобновяване на ценовата непоклатимост ", прибавя Георгиева.

Според ръководителя на МВФ обстановката в международната стопанска система " доста се е влошила " по отношение на април, когато беше оповестен последният отчет на Фонда. Това се дължи на световната инфлация, по-високите лихви, икономическото закъснение в Китай и глобите, свързани със обстановката в Украйна.

През идващите седмици фондът за трети път тази година ще намали прогнозата си за световния стопански напредък през 2022 година, който сега възлиза на 3,6%. Икономистите на МВФ към момента не престават да пресмятат икономическите индикатори. Актуализираните данни се чака да бъдат оповестени в края на месеца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР