Ситуацията в страната се успокояваУтре е ден на национален траурБлизо

...
Ситуацията в страната се успокояваУтре е ден на национален траурБлизо
Коментари Харесай

Близо 6000 души са в арести в Казахстан

Ситуацията в страната се успокоява
Утре е ден на народен печал

Близо 6000 души, измежду които и доста чужденци, са били арестувани в Казахстан по време на размириците, почнали с митинги против повишението на цените на горивата, съобщи ТАСС.

От пресслужбата на президента Касъм-Жомарт Токаев показаха, че в органите на полицията са доведени 5800 души, а за момента са формирани 125 наказателни каузи. 300 души са били арестувани при опит да изоставен страната.

16 представители на силите за сигурност са били убити при протестите, а над 1300 служители на реда, военни и бойци от Националната армия са били ранени.

Обстановката в Казахстан от през днешния ден се стабилизира след взетите изключителни, в това число военни ограничения.

Властите оповестиха, че към този момент управляват всички държавни здания в някогашната столица Алмати, която се трансформира в център на недоволството. По улиците на града патрулират полиция, военни и доброволци, с цел да предотвратят мародерство и принуждение. В мощ е полицейски час от 20,00 до 7,00 часа.

По искане на управляващите в Казахстан Русия, Беларус и Армения изпратиха свои военни чести с миротворческа задача в границите на Организацията на контракта за групова сигурност.

В столицата Нур Султан е умерено, публичният превоз се движи, а кабелната интернет връзка е възобновена, само че мобилният интернет остава спрян.

На 2 януари в редица обитаеми места в Казахстан започнаха митинги против повишаването на горивата. След няколко дни те минаха в всеобщи вълнения и набези против властта. Ранени бяха хиляди хора, оповестява се и за над 40 убити.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР