Ситуацията в осемте свищовски села остава критична. Това каза в

...
Ситуацията в осемте свищовски села остава критична. Това каза в
Коментари Харесай

Генчо Генчев: Ситуацията в осемте свищовски села остава критична

" Ситуацията в осемте свищовски села остава сериозна ". Това сподели в изявление за предаването " Преди всички " по стратегия " Хоризонт "  кметът на Свищов Генчо Генчев:

" Община Свищов разполага с вода във водоизточниците, само че казусът е, че ние не можем да я доставим в обитаемоте места поради мощно амортизиралата мрежа. През 60-те години е издигната ВиК мрежата. Община Свищов през годините в вложила близо 7-8 милиона лв. във ВиК мрежата и съоръженията и не е серпантина със лични средства да взема решение проблемите, само че не е по силите на нашата община да подмени на всички места довеждащата инфраструктура или да построи нова със лични средства, защото общината има да извършва и други обществени и стопански функционалности към популацията и не разполага с задоволителен финансов запас. Много належаща е помощта на страната, с цел да може по някакъв метод да минимализираме проблемите на популацията ".

" Остарялата инфраструктура и загубите на вода по нея е много характерен проблем в България, само че сега има невиждана суша в цяла Европа, пресъхват реки, вършат се ограничавания за водоснабдяването и дори на фона на картините, които виждаме от другите страни България наподобява като дребен оазис ", разяснява пред БНР Иван Иванов, ръководител на Асоциацията на водите:

" Ние си имаме хронични проблеми в някои обитаеми места, да вземем за пример във Велико Търново, Шумен, Добрич, Перник. Мога да изброя съвсем всички области. Там проблемите не се вземат решение от години. Всичко това е обвързано и с недостатъчно положителното законодателство за водоснабдяването и канализацията ".

" Случилото се в Своге е естествено явление с карстов извор в село Искрец, което се е следило през 19 век, има и такива през 20 век, обвързани с разнообразни трусове. Това е напълно естествено събитие ", обясни Румен Маринчев от Басейнова дирекция " Дунавски регион ":

" Пред мен са данните на Националния институт по метеорология и хидрология за интервала от 1-и до 15-и август през 2021 година и през 2022 година за същите дати. Графиките демонстрират, че има измеримо понижаване на дебита с внезапното намаляване, записано в понеделник. Това е разликата в графиките ".

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР