Ситуацията ще се нормализира през февруари, смята той След края

...
Ситуацията ще се нормализира през февруари, смята той След края
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Ние и сега ги имаме 30-40 000 заразени на ден

Ситуацията ще се възстановява през февруари, счита той
След края на февруари обстановката с COVID-19 ще се възстановява. Това разгласи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред Диана Найденова в „ Карай направо” по Нова телевизия.

„ Очевидно е, че сега катерим тази вълна, това не е особена изненада. Това, което стартира във Англия и се придвижи в Западна Европа, пристигна и при нас. Изненадата по-скоро е, че не се учим изключително от грешките си и продължаваме да вършим неща, които сме повтаряли и които явно пречат на ефикасната борба”, сподели основният държавен здравен контрольор.

По думите му на база на досегашния ни опит никой не може на 100% да твърди, че няма да има нов вариант на вируса след Омикрон.

„ Какво пречи да се получи такава смяна в антигенния състав, че да се срещнем с чисто нов вариант, против който нито имунизациите ще работят, нито бързите проби ще го разпознават”, разяснява Кунчев.

Но добави: „ Коронавирусът в границите на две години употребява целия си потенциал да ни занимава със себе си. Време е по естествения постепенен път той да свикне с нас и да стане не толкоз патологичен, да се трансформира в една елементарна респираторна зараза, с каквито се срещаме през зимния сезон доста и когато го караш горе долу 3-4 дни на крайник, това няма да прави усещане на никого и няма да постанова строги ограничения. За мен основната дума е ваксинация”.

Кунчев разяснява и прогнозите на математиците за по 40-70 000 инфектирани дневно. „ Вероятно малко са предозирани. Според мен и сега заболеваемостта е задоволително висока. Имаме деен епидемиологичен развой в огромни градове – София, Благоевград, Бургас, Пловдив. Кой знае какви по-различни числа от тези, които в този момент виждаме, няма да видим”, сподели той. И уточни, че съгласно математиците действителната заболеваемост е към 2 и половина до три - три и половина пъти от тази, която публично се записва. „ Така че ние и в този момент ги имаме тези 30-40 000 инфектирани на ден”, означи доцент Ангел Кунчев.

Той разяснява и новия проект на страната за справяне с пандемията и това дали незаетите интензивни кревати би трябвало фактически да са водещ фактор при преодоляването на обстановката.

„ Нямаше да съм склонен, в случай че това беше единственият фактор. Тежестта обаче е разпределена по този начин, че да имат еднообразно значение и заетостта на леглата и то освен интензивните, само че и заболеваемостта. Това дава много ясна визия. Следя и заболеваемостта по области и като виждам въз основата на този многофакторен критерии – нещата съвсем съвпадат”, уточни Кунчев.

Кунчев разяснява и заканите на водача на „ Възраждане”, в случай че не отпаднат ограниченията да обсадят постройката на Министерския съвет.

„ Никой не би трябвало да се поддава на подобен рекет, тъй като това не води само че нищо. Ако я докараме до такава степен като страна улицата да дефинира какво би трябвало да се прави и какви ограничения би трябвало да се вземат - по-добре да подвигаме ръце и да се предаваме. И в този момент ограниченията не са кой знае какъв брой ефикасни, само че в случай че хора неспециалисти стартират да дават съвет какво да става и надали не да притискат държавното управление – няма да се случи нищо добро”, безапелационен бе той.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР