Ситуацията с разпространението на COVID-19 по света и у нас

...
Ситуацията с разпространението на COVID-19 по света и у нас
Коментари Харесай

Лечението с плазма е обещаващо, смята вирусологът Радостина Александрова

Ситуацията с разпространяването на COVID-19 по света и у нас е динамична. Към момента няма нищо обезпокоително, все пак би трябвало да сме деликатни и виновни. Не бива да подценяваме персоналните средства за отбрана - би трябвало да разберем, че това не се постанова самоцелно, не е каприз. Това сподели в студиото на Сутрешния блок на Българска национална телевизия проф. Радостина Александрова - вирусолог от Българска академия на науките.
Според нея най-важният въпрос е за какво хората боледуват по разнообразни способи - някои съвсем не усещат, а при други нещата са доста трагични. Вероятно въздействат доста фактори - " нашата имунна система, срещата ни преди този момент с сходни човешки коронавируси ", и еднопосочен отговор няма да има, допусна тя.
" Има хора, при които се срещат разновидности на избрани гени, които способстват болестта да протече по по-тежък метод. Това са данни от изследване, извършено с към 4 000 пациенти в Испания и Италия. Тези гени са свързани с действието на имунната си система, с инфектирането на клетката с вируса ", изясни вирусологът.
Тя посочи, че изследванията са първоначално и към момента не е открит ген, който да е маркер за по-тежко превозване на заболяването.
По думите ѝ в последно време намира удостоверение тезата, че предходните срещи на имунната ни система с коронавирусите, които провокират 15-30% настинки, ни оказват помощ да се оправим по-лесно с Коронавирус инфекцията.
" Лечението с плазма е много обещаващо . Идеята там е, че в плазмата на хората, които са преболедували, има обезвреждащи антитела. Те са построени съответно против този вирус и могат да го обезвреждат ", разясни тя. Такива антитела могат да бъдат получени по биотехнологичен метод, уточни още тя.
Засега три ваксини са в трета  фаза на клинични изпитвания, което значи, че са безвредни, че се понасят добре, провокират имунен отговор и изрази вяра скоро да чакаме и нови ваксини, включително с българско присъединяване.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР