Ситуацията с покачващите се цени и опасенията за недостиг на

...
Ситуацията с покачващите се цени и опасенията за недостиг на
Коментари Харесай

Нова измама: Цакат с евтино олио във Facebook

Ситуацията с покачващите се цени и опасенията за дефицит на избрани хранителни артикули по тържища, пазари и магазини явно ражда и нов вид измами. Потърпевшите на схемата с подправените разгласи са десетки, излиза наяве от форумите в обществените мрежи. Мнимите търговци оферират олио на атрактивни цени в групи за продажба в обществените мрежи и в уеб сайтове за безвъзмездни разгласи. За да получат преференциалната стока обаче – потребителите би трябвало да изпратят капаро или разноски за доставка и превоз по банков път, излиза наяве от сигналите. След преводите обаче търговците-фантоми стопират да си подвигат телефоните и връзката прекъсва. А потребителите оставали с празни ръце.

„ Слънчогледово олио евтино и доставка до адрес в цялата страна ”. Преди дни на атрактивната публикация попада София Георгиева от Златоград. Офертата открива в група за извършване на покупки във Фейсбук.  

„ Видяхме публикация за олио на 2.70 – което беше добра цена за нас, защото сега върви над 5-6 лева И взехме решение да се възползваме и ние от тази публикация ”, споделя София Георгиева.

Според офертата: олиото се предлага в разфасовки от 1 и 10 литра. А за поръчка и доставка е оставен телефонен номер. „ Обадих се на дадения номер в обявата, свързах се с някаква жена – аз желаех да ми прати 2 стека олио, само че тя ми сподели, че количествата би трябвало да бъдат над 100 литра. И аз й споделих – добре – ще се свържа по-късно още веднъж с вас – в случай че мога да намеря хора ”.

София бързо съумява да събере поръчки и от други фамилии и звъни още веднъж, с цел да закупи 136 литра олио. „ Този път ми се обади мъж – и аз споделих литрите, които желая. Но ми сподели, че има едно изискване – да преведа първо 35 лева за транспорт, за доставка до даденото място – по банков път на друго име. И ме попита след какъв брой време мога да преведа парите. Аз им споделих – от половин до един час ”.

Въпреки това - заплащането на част от сумата авансово, усъмнява София Георгиева. И пита за различен вид заплащане, с цел да бъде доставено олиото. 

„ Помолих го - дали може дружно с доставката да платим пътните – а той сподели: „ Не, не. Така работим – първо да се преведат парите и да ви оформя документите за олиото ”.  И аз му споделих: „ Аз къща ли ще закупувам или просто олио – за какви документи става въпрос ” и затворих ”.

Тогава взема решение да ревизира търговеца на евтиното олио и във форумите в интернет. Така схваща, че действително е била единствено на крачка от това да стане жертва на машинация. В клопката на мнимите търговци обаче към този момент били попаднали десетки, поръчали от евтиното олио, споделя София. Дни наред откакто изпращали част от сумата или такса за доставка, преференциалните поръчки по този начин и не идвали. А телефонът на търговеца към този момент бил изключен. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР