Ситуацията през последната половин година промени редица сектори от икономиката.

Ситуацията през последната половин година промени редица сектори от икономиката. ...

Изненадите на пазара на жилищно кредитиране.


Ситуацията през последната половин година промени редица сектори от икономиката. Пазарът на ипотечно кредитиране, обаче остана стабилен, а това до голяма степен доведе до ръст в цените на жилищата. Освен, че за първото полугодие се отчита с 12% повече сделки с ипотечни заеми, по-младите клиенти се насочиха към придобиването на по-скъпи от първоначално обявения бюджет за нов дом. Какво друго се случи от март досега на пазара на ипотечно кредитиране отговаря управителят на "КредитЦентър" Тихомир Тошев в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти .

Господин Тошев, в една нетипична ситуация, в каквато сме през последната половин година, какво нетипично се случи на пазара на жилищно кредитиране? Това, което забелязваме е, че при кредитирането няма спад, а 12% ръст от началото нИзненадите на пазара на жилищно кредитиране
а годината до края на юли на текущата година спрямо същия период на 2019 г. При нас също ръста е аналогичен на този, който посочва БНБ. Хората които бяха планирали да си купят жилище с кредит се върнаха на пазара и купуват.
Кога се върнаха?
Веднага след вдигането на извънредното положение. При нас раздвижване то дори започна след Великден. Тогава видяхме как постепенно се повишава активността, а след вдигане на извънредното положение, след 13 май, много бързо, в рамките на около месец, върнахме активността отпреди кризата с коронавируса, което беше изненадващо, защото не очаквах толкова бързо хората да възстановят интереса си и да се върнат на пазара. Явно свикнахме с вируса и клиентите, планирали да се върнат на пазара и да купят с кредит, го направиха.

Какво беше поведението на банките?
Големият плюс беше, че банките имаха много малко рестрикрикции по време след извънредното положение. Малко повишиха процента на самоучастие. Някои банки си запазих 85% финансиране, но повечето за този период искаха 20% самоучастие и 80% финансиране. Лихвите не се промениха. Финансирането дори на Акт 14 продължи. Някои банки преминаха на финансиране само след Акт 15.

Всъщност нямаше рестрикции, а и банките, които въведоха малки ограничения, през юни ги отмениха. Така, че банковият пазар като условия и лихви се запази.

Може ли да се каже, че ръстът при покупката на жилище с ипотечен кредит се дължи и на факта, че хората искат да запазят спестяванията си, купувайки имот с по-голямо самоучастие, но и вземат част от сумата като кредит?

Със сигурност има ръст на интереса към покупка и заради това, че хората искат, като имат спестени по-голямата сума от пари, да ги инвестират в нещо стабилно и недвижимите имоти им е най-познатото. Основно обаче пазарът се движеше от хора, които бяха планирали да живеят в собствен дом, а не придобиват имот с цел инвестиция.

Трябва да отбележим, че хората, работещи в засегнатите сектори, почти изчезнаха и още ги няма, защото въпреки отварянето през лятото на хотелите и ресторантите, служителите ги няма.
От кои сектори кредитоискателите са най-активни?
IT, енергетика, хранително-вкусова промишленост, държавната и общинска администрации.
Как се промениха нагласите и изискванията на клиентите?
През периода на пандемия хората вдигнаха малко нивото на луксозност на имотите, които търсят. Не купуват само луксозни имоти, но много млади семейства придобиха малко по-хубави жилища в по-хубави квартали, отколкото бяха планирали първоначално. Може би защото видяха, че техните сектори и доходи не са засегнати, видяха, че в началото имаше малко сътресение на пазара на имоти, видяха по-голям избор на имоти и почти всичките ни клиенти купиха по-добър имот. Примерно, бяха си определили бюджет до 150 000 EUR, а си взеха имоти за 180 000-190 000 EUR.
Повиши се и интересът към покупка на къщи около София. Как се промени политиката на банките при отпускането на ипотечен кредит за къщи?
Преди банките финансираха къщите в големите градове както апартаменти, но сега се отчита ръст в търсенето на къщи до 30 км от големия град. Включително финансирахме къщи в села, които не ги бяхме и чували. Банките в по-малките населени места свалят с около 5% финансирането. Искат 20%-25% самоучастие, като някои банки разшириха и казаха, че ще финансират като в града. Банките реагираха на това търсене и предложиха добри опции за хората, които искат да купят къща.
Рефинансирането как се движеше през последните месеци?
Част от хората в засегнатите сектори се възползваха от тази възможност, а именно 6 месеца да не плащат вноските или да плащат само лихвата. Други преструктурираха целия кредит. Удължиха срока, погасиха предсрочно част от кредита. Така че там също имаше движение.
Ще има ли промоции през тази есен?
Очаквам да има. Не е задължително това винаги да е лихвата. Най-вероятно ще има други облекчения - малко по-висок процент финансиране, застраховката да се поеме от банката, но ще ги има есенните промоции, тъй като всички банки на пазара са активни и искат да кредитират в момента. Ще има конкурентен и активен край на годината. Вероятно някои банки с по-слаби обеми тази година, ще дадат отстъпки и в лихвата. Виждаме, че запитванията за ипотечни кредити нарастват. Най-вероятно цялата година ще я завършим с между 10% и 15% ръст спрямо 2019-а.

Източник: fakti.bg