Ситуацията на Чернобилската атомна електроцентрала е стабилна, заявиха украински представители

...
Ситуацията на Чернобилската атомна електроцентрала е стабилна, заявиха украински представители
Коментари Харесай

Състоянието на АЕЦ Чернобил е стабилно, успокояват украинските власти

Ситуацията на Чернобилската атомна електроцентрала е постоянна, обявиха украински представители след отчета на академик, който съобщи, че в заровените в реактора маси от ураниево гориво протичат реакции на нуклеарно разделяне, 35 години след злополуката, съобщи ДПА. 

" В момента датчиците във всички зали са постоянни и не демонстрират признаци за покачване ", съобщи през вчерашния ден администрацията на някогашната нуклеарна централа. 

Украинските представители обявиха, че няма заплаха от самоподдържаща се верижна реакция. Ако има покачване на неутронния поток, ще се прибегне до особено решение. 

Намиращият се в Киев Институт за проблеми с сигурността на атомните електроцентрали съобщи, че увеличение на броя на реакциите в останките от ядрото на реактора е било предстоящо след слагането на новото защитно покритие през 2016 година Намаляващото ниво на водата заради изпаряването също може да докара до засилено обособяване на неутрони. 

През 2016 година беше създадена специфична стратегия за наблюдаване, само че следеното от страната дружество, надзираващо някогашната централа, не разполага с задоволително средства за използването й, напомня ДПА. 

В публикация, оповестена предходната седмица в сп. " Science ", специалистът по нуклеарни материали Нийл Хаят предизвести, че има нова заплаха от протичане на реакции на разделяне в останките на ядрото на четвърти реактор, погубен при злополуката през 1986 година Той съпостави това с " искри в яма за барбекю ". 

Катастрофата в " Чернобил " докара до хиляди смъртни случаи и ранени и доста радиоактивно замърсяване и наложи преселването на десетки хиляди поданици. Правителството обаче от ден на ден се стреми да употребява неразрешената зона за стопански цели и на мястото е издигната слънчева електроцентрала, отбелязва ДПА. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР