Ситуацията е много сериозна, много напрегната. Нарастващият брой на новите

...
Ситуацията е много сериозна, много напрегната. Нарастващият брой на новите
Коментари Харесай

Здравният министър: Налагат се допълнителни мерки, на този етап вечерен час и локдаун - не

Ситуацията е доста сериозна, доста напрегната. Нарастващият брой на новите случаи и запълнените интензивни кревати постанова да се вкарат спомагателни ограничаващи ограничения. Това сподели в "Денят стартира " по Българска национална телевизия служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

Той изясни, че през днешния ден следобяд е насрочил срещи с експертния съвет към Министерство на здравеопазването, с шефове на лечебни заведения и РЗИ-та и до края на деня или най-късно на следващия ден ще бъдат конкретизирани спомагателни ограничения.

Какви са те - дано да кажат специалистите, безапелационен беше министърът без да конкретизира с избрани ограничения.

Той обаче съобщи, че на този стадий вечерен час и цялостен локдаун не се постановат.

Д-р Кацаров разяснява и недоволството на частните езикови и танцови школи и предстоящите от тях банкрути, в случай че се стигне до вероятно ново затваряне.

Ситуацията е извънредно сериозна и тук са нужни напъните на всички хора - и на туристическия отрасъл, и на тези в просветителната сфера, на всички хора в обществото. Ние се опитваме ограниченията, които прилагаме, да са оптимално щадящи за всички. Не считам, че нито сме закъснели, нито прибързали с ограниченията, безапелационен е министърът.

По въпроса за проблемите с коронавирус центровете у нас, министърът съобщи:

Това е едно от най-хубавите неща, което сме създали. За първи път НЗОК заплаща лекуване на заболели с остри болести. Ковид зоните не заместват системата на опазването на здравето.

По думите на Кацаров, има почти 100 коронавирус зони, които са сключили контракт с НЗОК и всяка от тях може да изписва медикаменти.

Относно натискът върху лечебните заведения поради повишаването на заболеваемостта от ковид, министърът съобщи, че не всички лечебни заведения одобряват заболели с коронавирус, само че броят им нараства.

Правим всички допустимо да не забраняваме плановия банкет, защото коронавирус не е единственото заболяване. Забраната на плановите интервенции е последна мярка, тя би трябвало да бъде наложена най-после, в последния вероятен миг. На този стадий, считам, че не е належащо.

Според здравния министър, потенциалът на софийските лечебни заведения не е привършен, става дума за проблем с координацията.

Постъпването в болница единствено по себе си не е решение, счита доктор Кацаров. Той цитира данни от статистиката, съгласно които всеки седми човек, постъпил в болница, е умрял.

Това е едно съществено заболяване, не трябва да се подценява. Засега единствената опция да се предпазим от него, е имунизацията, безапелационен е доктор Кацаров.

Той изясни, че към 1400 лева е клиничната пътека, по която се лекуват болните от коронавирус.

Тази цена се дефинира от НЗОК и БЛС, това е осреднена цена, в някои случаи разноските са повече, в други са по-малко, добави министърът.

Болниците получават в допълнение финансиране всеки месец. Смятам, че финансово системата е сносно обезпечена към този миг, уверен е доктор Кацаров.

Той посочи, че на този стадий няма предложение за въвеждане на зелен документ в учебните заведения.

Днес разширеният съвет по епидемиология ще прегледа тези въпроси, само че такова предложение особено за децата, няма, сподели министърът.

Не скърбя за никое решение, което сме взели към този миг. Апелирам към хората да съблюдават разпоредбите, да съблюдават подхванатите ограничения. Ако ние всички не участваме в този развой, резултатът няма да бъде сполучлив, прикани доктор Кацаров.

В нито един миг не съм имал чувство, че изпускам контрола, безапелационен е той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР