Системното събиране на ДНК и отпечатъци при извършване на полицейска

...
Системното събиране на ДНК и отпечатъци при извършване на полицейска
Коментари Харесай

Българското МВР събира безразборно отпечатъци и ДНК: Съдът на ЕС

Системното събиране на ДНК и отпечатъци при осъществяване на полицейска регистрация, както се прави в България, е неприемливо и нарушава европейските наставления. Това постанови Съдът на Европейския съюз (СЕС) по питане от закрития към този момент спецсъд, заяви Лекс.
Законът за Министерство на вътрешните работи споделя, че полицейските органи правят полицейска регистрация на хората, които

са привлечени като обвинени за осъществено съзнателно закононарушение от общ темперамент. За задачите на регистрацията се вземат данните от персоналната карта, индивидът се снима, снемат му се отпечатъци и се изземат мостри за ДНК профил. При отвод за дактилоскопиране, правене на снимки и изземване на мостри за ДНК профил, полицейският орган желае позволение от съда. И в случай че го получи, тези дейности се правят наложително.

" Директива 2016/680 не позволява национално законодателство, което планува редовно събиране за задачите на регистрацията им на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като обвинен за съзнателно закононарушение от общ темперамент, без да планува обвързване за способния орган да ревизира и потвърди, от една страна, че събирането на тези данни е безусловно належащо за постигането на съответните преследвани цели и въпреки това, че тези цели не могат да бъдат реализирани посредством ограничения, които засягат в по-малка степен правата и свободите на съответното лице ", написа в решението на Съд на Европейския съюз.

Този проблем беше подложен пред Съд на Европейския съюз от закрития към този момент Специализиран углавен съд. Съдия Иво Хинов насочи запитването поради жена с обвиняване за данъчни закононарушения, на която не е ясно за какво е належащо да се взема ДНК. В тази връзка Съд на Европейския съюз показва, че биометричните и генетичните данни са сензитивна информация и следва да има по-строги условия за правомерност на обработването им. " В този подтекст национално законодателство, което планува редовно събиране на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като обвинен за съзнателно закононарушение от общ темперамент, по принцип е в несъгласие с това условие ", декларира Съдът на Европейски Съюз.

Върховният административен съд (ВАС) към този момент нападна като противоконституционни наредбите в Закона за Министерство на вътрешните работи за наложителната полицейска регистрация. Към това мнение се причисли и основният прокурор Иван Гешев, който счита, че разпоредбите, по които се прави полицейската регистрация, опонират на Конституцията, погазват правото на персонална цялост и правото на отбрана и плануват фиктивен и малоценен правосъден надзор.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР