Системното преяждане кара тялото да спре да реагира на малки

...
Системното преяждане кара тялото да спре да реагира на малки
Коментари Харесай

Как да излъжем стомаха

Системното преяждане кара тялото да спре да реагира на дребни количества храна
Колкото по-бързо ядете, толкоз по-бавно се засищате

В резултат на редовно преяждане мнозина се сблъскват с казуса липса на засищане след хранене. Човек яде, само че възприятието за задоволеност не идва и той изпитва потребност да си сипе нова порция. Тялото може и да не се нуждае от толкоз доста, само че сигналите на храносмилането и на централната нервна система за преяждане липсват, което води до спомагателни сантиметри в талията, както и до проблеми в червата. А както е известно, усложненията в храносмилането се отразяват на кожата и понижават имунитета. Как да измамите глада си?

Системното преяждане кара стомаха и неговите рецептори да спрат да реагират на по-малки количества храна. Сигналите не отиват в централната нервна система, вътрешните органи на секрецията не могат да отделят хормони в отговор на дребна порция храна и в следствие не се усещаме сити, търсим още храна и преяждаме. 

Дъвчем и отслабваме

Човек е привикнал да яде бързо, непрекъснато да гони задания, тъй че навикът храната да се дъвче усърдно е липсващ. Но в последна сметка храносмилането стартира в устата и работата на стомаха и червата зависи от това, какъв брой деликатно дъвчете храната. В устата тя се намокря със слюнка, простите въглехидрати се разграждат и се образува каша, която по-късно ще се спусне по хранопровода. Ако храната е доста и е суха, може да провокира хълцане, стомашни проблеми и дискомфорт в храносмилателния тракт. Научете се да ядете постепенно, като дъвчете добре. В идеалния случай храната би трябвало да се сдъвче към 40 пъти.

Ядем с вилица и нож



С вилица и нож ядете по-бавно и по-малки хапки.

Това е превъзходен вид да удължите времето за хранене. Така можете да ядете по-бавно и по-малки части, което ще ви помогне да излъжете стомаха си. Малко по-бавен вид е, само че е ефикасен.

Пълним чинията със зеленчуци и билки

Обикновено не сме привикнали половината от чинията ни да е заета от зеленчуци. Въпреки това, с помощта на фибрите, те съвършено мамят стомаха (фибрите набъбват в храносмилателния тракт), а също по този начин подтикват перисталтиката на червата. Можете да пробвате със салати, вместо друга гарнитура.

Те нормално се подправят или с лимонен сок, или със зехтин (не с двете едновременно).

Използваме ментови бонбони

Когато в действителност жадувате за сладко, хапнете ментово бонбонче. Сладкишите и простите въглехидрати дават мислена задоволеност, която изчезва след 15-20 минути. Те провокират още повече апетит и предпочитание за сладко. Естествено, в този случай си коства да помислите по какъв начин по едно и също време да се успокоите и да намалите желанието за сладко. Или ментови бонбони без захар, или ментови дъвки ще оказват помощ за това. Само не забравяйте, че не е належащо да приемате сходни неща на празен корем и също по този начин не дъвчете дъвка повече от 15-20 минути.

Лежим по стомах

Когато почувствате, че след хранене не сте сити, не бързайте да си сипете нова порция. Опитайте да легнете на твърдо по стомах за 10-15 минути. Така освен ще се почувствате сити, само че и ще подпомогнете храносмилането, ще го ускорите и ще намалите тежестта в стомаха.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР