Системи за градско осветление, умни контейнери за отпадъци, управление на

...
Системи за градско осветление, умни контейнери за отпадъци, управление на
Коментари Харесай

Мтел демонстрира решения за умно управление на градове


Системи за градско осветяване, умни контейнери за боклуци, ръководство на паркоместа и следене качеството на атмосферния въдух сподели Мтел на особено събитие в Монтана. „ Технологично сме подготвени (да предлагаме такива решения) “, разгласи показа Иван Иванов, старши шеф „ Корпоративни продажби “ по време на събитието.

На презентацията участва и кметът на града, Златко Живков, който дефинира видяното като забавно и провокиращо. Той не скри, че в общината гледат съществено преглеждат сходни решения. От думите му обаче стана ясно, че такива планове могат да се чакат най-рано през идната година, защото сходни планове би трябвало да залегнат в новия годишен бюджет на Монтана.

 Златко Живков, кмет на Монтана, и Иван Иванов, старши шеф Корпоративни продажби в Мтел

Прочетете още: Мтел: Мрежата ни е готова хардуерно за бъдещия стандарт 5G

Решението за надзор на въздуха може да регистрира равнища на замърсяване с разнообразни газове, както и с прахови частици, като и да мери измерва температура и мокрота. Системата е използвана за открити и закрити пространства, а информацията се следи благодарение на уеб-базирано приложение. С помощта на решението общините ще имат информация в действително време за качеството на въздуха.

Услугата за мъдро ръководство на боклуци е подобаваща за общини и сметосъбиращи компании. С помощта на сензори тя автоматизирано разпознава степента на запълване на контейнерите за боклук. Системата предлага автоматизирани калкулации на маршрут и навигация, основани на разбор на информация, като също по този начин предлага доклад за сметосъбиране до клиентите. Използването ѝ икономисва времеви запас, а във финансов аспект може да понижи с до 70% разноските за сметосъбиране, уверени са от телекома.

 Контайнер за боклуци с сензор за запълване

Системата за мъдро осветяване употребява LED модули, с цел да усъвършенства контрола на уличните светлини, регулирайки автоматизирано степента на осветеност през цялото денонощие. Модулите са съвместими със съществуващите стълбове за осветяване и са лесни за адаптиране. Използването на мъдро осветяване благодарение на Narrowband IoT технология усъвършенства изискванията на живот в градските зони и понижава с до 25% годишните разноски.

Решението за мъдро паркиране засича свободните места за паркиране, разрешава опазване на паркомясто онлайн, автоматизирано дефинира най-краткия маршрут до свободното място и реализира безкасови преводи в платените зони. Системата реализира централизирано следене, отчитайки трендовете в паркирането, степента на претовареност и нарушаванията. Внедряването ѝ усъвършенства заетостта на паркоместата с до 25% и усилва събираемостта на приходите от нарушавания с до 20% на година, акцентират от телекома.
Narrowband IoT
По време на събитието стана ясно, че от Мтел са се спрели на стандарта за връзки на устройства с дребна мощ Narrowband IoT (NB IoT) и имат намерение да основата бъдещите си решения на общини върху него. NB IoT разрешава свързване на необятна гама от устройства, машини и услуги благодарение на клетъчни телекомуникационни технологии. Според компанията главните преимущества на технологията са свързани с по-ниски разноски за устройства, по-дълъг живот на батериите, по-добро покритие на закрито, усъвършенстван транспорт на данни, двупосочна връзка, ниско време забавяне, висока сигурност на връзката и качество на предлаганите услуги.

 Красимир Петров, шеф Конвергентна мрежа и услуги в Мтел

Прочетете още: Кой ще наделее в борбата за свързване на IoT?

„ Радвам се, че Мтел е първата компания у нас, която предлага умни решения благодарение на Narrowband IoT. Това е технология, която ще промени към по-добро освен ръководството на градските зони, само че също по този начин представянето на цели промишлености и живота на хората като цяло. Убеден съм, че услугите, които предлагаме, ще спестят доста разноски на българските общини, предлагайки по-добри условия на живот на техните поданици. Мтел към този момент реализира пилотни планове и има подготвеност да внедри новите умни решения в цялата страна”, показа Красимир Петров, шеф „ Конвергентна мрежа и услуги” в компанията.

Според него от най-важните преимущества на стандарта, пред други съперници такива, е потреблението на лицензиран набор. Това би трябвало да понижи доста възможниъе разстройства.

От компанията гледат на Narrowband IoT технологията като на значима стъпка от тактиката си. Компанията се стреми да следва международните трендове, които демонстрират, че „ Интернет на нещата” ще играе все по-важна роля. Очаква се IoT връзките в света да бъдат 25 милиарда през 2025 година, като 13,8 милиарда от тях ще бъдат индустриални, а 11,4 милиарда – потребителски.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР