Системата за управление на енергията на Kaufland България премина успешно

...
Системата за управление на енергията на Kaufland България премина успешно
Коментари Харесай

Kaufland България защити сертификат за енергийна ефективност ISO 50001


Системата за ръководство на силата на Kaufland България мина сполучливо сертификация по интернационалния стандарт за ръководство на силата ISO 50001:2011. Целта на стандарта е да дефинира процесите за възстановяване на енергийната успеваемост, понижаване на енергийните разноски, излъчванията на парникови газове (GHG) и другите въздействия върху околната среда. Стандартът ISO 50001 дефинира интернационалната рамка за непрестанно възстановяване на потреблението и потреблението на сила

„ Устойчивото ръководство на естествените и енергийни запаси съставлява една голяма част от цялостния обществен ангажимент на Kaufland България. Със документа ISO 50001 и други прилагани ограничения, свързани с енергийната успеваемост и оптимизацията на употребяваните запаси, Kaufland България директно се ангажира с понижаване излъчванията на парникови газове в атмосферата и се акцентира поредната ни политика за запазване на околната среда “, разяснява Иван Чернев, ръководител на УС на Kaufland България.

В обсега на документа, получен от Kaufland България, влизат административните и логистичните процеси при търговията с хранителни и нехранителни артикули в обслужващия офис и в централния склад в Стряма, а също и самата търговия във всички 58 филиала на веригата. Сертифициращата организация е DEKRA Certification GmbН.

Енергийният мениджмънт на Kaufland България има за цел да развива и покачва енергийната успеваемост в обектите на веригата, с цел да са оптимално енергийно устойчиви. С помощта на наскоро въведена софтуерна система компанията има опция да следи, управлява и съпоставя и общото ползване на електричество, и потреблението поотделно на климатичните системи, осветлението, вентилационните съоръжения и други. Специализираният програмен продукт дава опция да бъдат открити случаи на голословно повишение на енергийно ползване, което би могло да бъде избегнато и усъвършенствано.

„ От практична позиция енергийната система спомага в случаите, когато да вземем за пример разходът на сила за осветлението или вентилацията в един филиал са над естествените или работят непрекъснато, енергийният управител получава сигнал. След това вкарва съответната превантивна мярка, било то посредством прекосяване към енергийно ефикасен автоматизиран режим или посредством премахване на зародил механически проблем “, споделя Иво Василев, енергиен управител на Kaufland България.

По силата на стандарта Kaufland България се ангажира да сътвори опция на всеки неин чиновник – в обслужващия офис, филиалите или логистиката й, да разяснява или да предлага възстановяване в системите за ръководство на силата. Така всеки човек, който работи за Kaufland, може да бъде част от енергийния й мениджмънт.

Сертификатът ISO 500001 няма наложителен темперамент, само че като виновна компания Kaufland България взе решение да покрие условията му. По него до момента бяха сертифицирани филиалите на Kaufland в Германия, Румъния, Чехия и Хърватия.

ISO 50001 „ Системи за ръководство на силата “ е най-новият интернационален стандарт за ръководство на енергийната успеваемост. В основата на стандарта е цикълът на Деминг " Plan-Do-Check-Act ", също както е при други стандарти за системи за ръководство. Целта на стандарта е да разреши на организациите да открият системите и процесите, нужни, с цел да се подобрят енергийните характерности, в това число енергийната успеваемост, потреблението и потреблението на силата. Прилагането на този интернационален стандарт има за цел да докара до понижаване на излъчванията на парникови газове и други свързани въздействия върху околната среда и на енергийните разноски посредством систематично ръководство на силата. Прилагането му в международен мащаб способства за по-ефикасно потребление на наличните енергийни източници, за повишение на конкурентоспособността и за понижаване на излъчванията на парникови газове и други, свързани с околната среда въздействия. По оценка на Международната организация по стандартизация ISO, стандартът може да повлияе позитивно на потреблението на сила с до 60% в международен мащаб.

ISO 50001 подкрепя сертифицираните организации по-пълноценното да употребяват енергоемките активи; предизвиква най-хубавите практики при ръководство на енергията; обезпечава рамка за енергийна успеваемост по цялата верига на доставки; улеснява прозрачността при ръководството на енергийните ресурси; подкрепя оценката и определянето на целите при използване на нови технологии за енергийна ефективност; улеснява подобренията по планове за понижаване на излъчванията на парникови газове; разрешава интеграция със съществуващите системи за ръководство в организациите.

Кауфланд България ЕООД енд Ко КД е на българския пазар от 2006 година Веригата има 58 хипермаркета в цялата страна. Обектите са със междинна комерсиална повърхност от 3200 кв.м.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР