Система за видеонаблюдение е монтирана на Скалния манастир край село

...
Система за видеонаблюдение е монтирана на Скалния манастир край село
Коментари Харесай

Система за видеонаблюдение е монтирана на Скалния манастир край село Крепча

Система за видеонаблюдение е инсталирана на Скалния манастир край село Крепча. Оборудването е обезпечено от Община Опака и цели да усъвършенства защитата на скъпата културна забележителност, сподели за Българска телеграфна агенция кметът на обитаемото място Бахри Алиев.

Новите охранителни ограничения са краткотрайни и са въведени по условие на Министерството на културата. Община Опака взе участие в конкурсни процедури за реституция, консервация и социализация на скалния манастир, който е най-значимия феодален монумент в целия Поповско-Опаченски регион на Търговищка област. Изсечен е във варовиковите скали, намиращи се на 2 км от центъра на селото. По стените на църквите и килиите има врязани кирилски, староеврейски букви и рунически знаци и рисунки.

Два старобългарски надписа, открити върху стените му, съгласно учените, съставляват най-ранните надписи на кирилица в света. Единият е датиран и е от времето на цар Симеон Велики, а непокътнатият надпис гласи: "В година 921-ва през месец октомври умря раб божи Антон... ".

Другият - доста по-добре непокътнат, е без съответна дата: "В името на Отца и Сина и Светия Дух. Тук почива праведният отец Антони. Ж. А който направи в църквата житница да дава отговор пред Бога. Написа недостойният Михаил. Амин. " Обектът и надписите са проучвани от археолога проф. Казимир Попконстантинов.

Забележителността се посещава от проведени групи и от изкушени от археологията и историята хора от цялата страна. Достъпът до средновековната обител е неразрешен. Желаещите да го прегледат могат да получат ключ за входната врата от кметството на Крепча, след регистрация, посочи Алиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР