Система за наблюдение на налягането в тръбопровод за отпадни води,

...
Система за наблюдение на налягането в тръбопровод за отпадни води,
Коментари Харесай

LoRa базирано решение следи налягането в тръбопровод в София




Система за наблюдаване на налягането в водопровод за отпадни води, основана на технологията за LoRaWAN, е проектирала и внедрила Дейта Оптикс Болкънс в София, взаимно със собствен дилър. Компанията е заложила на новаторската безжична технология, защото тръбопроводът е на много отдалечено място в пресечена околност, на което не може да се разчита на 3G (LTE) сигнал. Същевременно дължината на тръбата е към 6 километра и разновидността с окабеляване е доста по-труден и безценен.

Според заданието на клиента Дейта Оптикс е осигурила безжичен транспорт на съществуващи жични аналогови сензори 4-20ма, като сигналът се насочва към действителен контролер Siemens S7/300. “Освен това сигналът се преобразува до понятен тип за системата за наблюдаване, която се употребява от клиента. Допълнително заданието бе усложнено от мощно пресеченият терен и условието за относително постоянно предаване на данните – през 10 - 20 минути “, изясняват от компанията.

Системата, създадена от Дейта Опиткс, е основана на модулния шлюз Multitech MTCDT-210A, в който е интегриран софтуерът Node-Red за култивиране на получените данни и адаптирането им към нужния за потребителската система първоначален формат. Използваните LoRa модеми са модел Press‘o на френската компания NKE-Watteco. Те обезпечават задоволително мощно лъчение на сигнала, с цел да подсигуряват съответна и надеждна връзка на мощно пресечения терен. Модемите Press‘o са интегрирани в кутии с транспарантен похлупак, с 10-ватов фотосоларен панел и контролер, които да дават нужния заряд за желаната от клиента периодичност на предаване и за компенсиране на температурния саморазряд на батериите.

Необходимият формат на изходния сигнал е осъществен посредством стратегия, написана на JavaScript, в интегрираната Node-Red среда на модулния шлюз Multitech. Форматираните данни се изпращат през Ethernet към контролера Siemens S7/300.

Архитектура на системата





Изборът на технологията LoRa е свързан от по-големия обсег, като една базова станция на LoRa дава опция за свързване към датчици, ситуирани на разстояние до 10 км в извънградска среда (максималният обсег зависи и от терена), изясняват от Дейта Оптикс. Другото значително преимущество на LoR е ниската нужна мощ, което обезпечава по-дълъг живот на батерията.

Не на последно място по-ниската цена на технологията е значим фактор за сходни планове, защото се понижават както първичните вложенията в инфраструктурата и оперативните разноски, по този начин и разноските за датчици за крайни точки. „ Възможно е обезпечаване на безжична среда за съществуващото оборудван. Освен това стандартът за LoRaWAN e отворен, което улеснява оперативната съгласуемост сред приложенията, доставчиците на решения за IoT и телеком операторите “, прибавят от внедрителя.

„ Дейта Оптикс Болкънс е основала звено за разработки на LoRaWAN решения, което е разполагаем на дилърите на компанията за взаимни планове и трансфер на ноу-хау в границите на модела на дистрибуция с добавена стойност (VAD)”, допълват от Дейта Оптикс Болкънс, която е част от Вилмат Холдинг.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР