Сирийското правителство ще установи 15 наблюдателни пункта на границата с

...
Сирийското правителство ще установи 15 наблюдателни пункта на границата с
Коментари Харесай

Силите на Асад ще установят 15 пункта по границата с Турция

Сирийското държавно управление ще откри 15 наблюдателни пункта на границата с Турция. Това заяви организация " Интерфакс ", като се базира на съветското министерство на защитата. С настъпването на сирийски гранични сили и съветска военна полиция започнаха да текат 150 часа, в които кюрдски бойци, считани от Анкара за терористи, би трябвало да се изтеглят надалеч от границата.

Мярката е част от съглашение, подписано през вчерашния ден сред президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, след траяли шест часа и половина договаряния в Сочи. Тя планува от 12 ч. сирийско (и българско) време през днешния ден сирийски и съветски сили на реда да оказват помощ за изтласкване на кюрдските бойци Сили за отбрана на народа (YPG) на над 30 км от общата граница с Турция. След като това се случи - в период малко над 6 денонощия - в региона на границата ще стартират турско-руски патрули.

Руска военна полиция към този момент дойде в кюрдския град Кобане - бивш център на битката против " Ислямска страна ", град, в действителност изковал обединението сред Съединени американски щати и кюрдските бойци. Според съветското министерство на защитата военната полиция - чието наличие е част от меморандума сред Анкара и Москва - ще подкрепи изтеглянето. По-рано съветски институции насочиха към YPG предизвестие, че ще са изправени пред нескончаем въоръжен спор с Турция, в случай че не изпълнят изискванията (нещо, което съгласно американски представители те несъмнено ще направят).

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пък цитира сътрудника си Владимир Путин, който по думите му го уверил, че няма да допусне YPG да останат по границата в " облекла на режима ".

 Сирийският президент Башар ал Асад с армията в Идлиб.
© Reuters

Сирийският президент Башар ал Асад с армията в Идлиб.

Сирийското президентство разяснява договорката с изказване, в което се приказва за диалог сред президента Башар ал Асад и Путин. В този диалог, се споделя в известието, Асад е благодарил на Путин и е декларирал, че Дамаск ще се бори с " всички форми " на тероризъм.

Когато американците си тръгнат

Със снощното решение се затвърждава статуквото, с което сирийските - и съюзническите им съветски - сили заемат мястото на американците в северна и североизточна Сирия, в територия, която е съвсем една трета от цялата сирийска. Това бе последната огромна територия, неовладяна от режима, като се изключи провинция Идлиб, за която се водят сражения с (предимно радикални) бунтовници. Американското евакуиране стартира в последните дни, откакто при започване на месеца Белият дом даде зелена светлина на турската интервенция " Извор на мира ", а Пентагонът съобщи след началото ѝ, че интервенцията навлиза по-дълбоко от предстоящото в сирийската територия и това подтиква Съединени американски щати да стартират евакуиране.

Междувременно Багдад заяви, че изтеглящите се от Сирия американски бойци, които дойдоха в Ирак през последните дни, ще останат там едвам четири седмици. Ген.-майор Наджах Хасан Али ал Шамари направи известието след среща с американския си сътрудник Марк Еспър.

Вчера иракски представители предизвестиха - макар проектите на Съединени американски щати част от напусналите бойци да продължат от Ирак битката против " Ислямска страна " - че американците нямат позволение да останат в страната. Днес Ал Шамари удостовери след диалога, че те " минават директно " и по-късно ще се насочат към Кувейт, Катар или Съединените щати.

Посланикът на Съединените щати в НАТО Кей Бейли Хъчисън в това време разяснява вчерашната концепция на Германия за " зона за сигурност " в Сирия, в която Русия и Турция биха могли да вземат участие. Според Хъчисън концепцията е добра, само че Съединени американски щати надали ще вземат участие. Освен това, счита посланикът, е нужно европейските страни, които ще се включат, да приберат жителите си, сражавали се на страната на " Ислямска страна " (спорна тематика за Съединени американски щати, които бяха част от обединението с кюрдите, и Европа).

Идеята на Германия за европейска зона с руско-турско присъединяване бе оповестена преди Анкара и Москва да се договорят за своята " безвредна зона ", която допуска единствено присъединяване на двете страни и на силите на сирийския режим. Междувременно се чака евродепутатите на следващия ден да гласоподават резолюция, която осъжда основаването на турско-руската зона и приканва за наказания против Анкара.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР