Сирийските бунтовници съюзници на Турция заявиха, че ще съдействат на

...
Сирийските бунтовници съюзници на Турция заявиха, че ще съдействат на
Коментари Харесай

Бунтовниците от Свободната сирийска армия ще си сътрудничат с Турция, но се безпокоят от Русия

Сирийските бунтовници съдружници на Турция обявиха, че ще спомагат на турските дипломатически старания, спрели провеждането държавна атака с поддръжката на Русия против провинция Идлиб. Те обаче няма да предадат оръжието и територията си, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

В понеделник Турция и Русия реализираха съглашение за демилитаризирана зона сред държавното управление и бунтовническите бойци в Северозападна Сирия, спестявайки на региона огромна атака, за която проправителствените сили се активизираха.

Според съглашението " радикалните " бунтовници би трябвало да се изтеглят от тази зона до 15 октомври. Руският президент Владимир Путин съобщи, че зоната ще бъде 15-20 км в дълбочина и ще върви по продължение на линията на контакт сред бунтовническите и държавните сили.

В нея ще патрулират турски и съветски сили.

Националният фронт за избавление, в който влизат редица фракции от Свободната сирийска войска, определяни като умерени от Турция, разгласи " цялостно подпомагане от своя страна за турските съдружници в техните старания да спестят на цивилните произлизащите от войната беди ".

Фронтът добави, че остава внимателен и нащрек " за всевъзможни вероятни подлости от страна на руснаците, режима и иранците, изключително предвид на изказванията им, загатващи, че съглашението е краткотрайно ".

" Пръстът ни ще остане на спусъка и няма да се откажем от оръжията, земята или революцията си ", съобщи той.

Путин съобщи, че цялото тежко въоръжение на опозицията, минохвъргачки, танкове и ракетни системи би трябвало да бъдат изтеглени от ДМЗ до 10 октомври.

Турция сподели, че " умерената съпротива " ще резервира оръжията си и ще остане в регионите под собствен надзор, както и че " районът ще бъде прочистен от радикали ".

Най-силната джихадистка формация в Северозападна Сирия " Тахрир аш Шам " към момента не е оповестила позицията си по турско-руското съглашение. " Тахрир аш Шам " е общ брой от джихадисти, доминиран от формация, известна преди като Фронт " Ан Нусра ", която до 2016 година публично беше филиал на Ал Каида.

В Идлиб живеят към 3 милиона души, към половината от които са разселени сирийци от войната в другите елементи на Сирия, а Организация на обединените нации предизвести, че допустима атака може да провокира филантропична злополука, отбелязва Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР