Сирийската армия влезе в ключови части към северните райони на

...
Сирийската армия влезе в ключови части към северните райони на
Коментари Харесай

Споразумението между кюрдите и Асад - ключов ход за край на войната

Сирийската войска влезе в основни елементи към северните региони на страната, където Турция организира военна интервенция против кюрдите, предадоха международните организации.
Още нощес сирийските демократични сили, в които доминират кюрдските формирования, обявиха, че са постигнали съглашение с Дамаск , по силата на което войските на Асад ще се разположат по границата с Турция.
Те предадоха с изключение на Айн Ал-Араб и Манбидж, по този начин и най-големите градове в североизточна Сирия - Камишли и Хасаки.
До решението се е стигнало откакто американските военни започнаха да се изтеглят от следената от кюрдите територия по предписание на президента Доналд Тръмп.
Междувременно турският президент Реджеп Таип Ердоган съобщи, че Турция е за опазване на териториалната целокупност на Сирия и не претендира за нейни територии .
Турция стартира интервенцията " Извор на мира ", с цел да изтласка кюрдите от прилежащите на нея северни региони на Сирия. Анкара твърди, че сирийските кюрди са свързани с Кюрдската работническа партия, която повече от 30 години води въоръжена битка за самостоятелност. В Турция партията е оповестена за терористична организация.
За прехвърлянето на сили на сирийската войска към Северна Сирия първа заяви проправителствената организация САНА. Според обявата, задачата е опълчване на турската експанзия.
Лидерите на кюрдската съпротива оповестиха, че силите на Асад ще бъдат ситуирани по границата с Турция, с цел да отхвърлен турската експанзия.
По последна информация сирийската войска е навлязла в град Табка в провинция Ракка, която по-рано беше следена от кюрдите, и продължава да се придвижва още на север, съобщи ливанската телевизия " Ал Маядин ".
Влизането на сирийската войска беше посрещната извънредно задушевно от кюрдската общественост в Камишли и Хасаки. Хиляди хора през вчерашния ден през нощта излязоха по улиците на двата града в поддръжка на държавното управление на Асад.

Междувременно, кореспондентите на разнообразни западни медии започнаха да окачествяват джихадистките групировки, които вземат участие в кюрдите като " екстремисти " и " турски проксита ".

US official - the situation on the ground is deteriorating rapidly in Syria. Extremist Turkish proxies have advanced. US Forces at risk of being isolated. increased risk of confrontation between Turkish proxies and US Forces unless Turkey halts their advance immediately.
— Richard Engel (@RichardEngel) October 13, 2019
Години наред същите групировки, които постановиха шериат в Идлеб и останалите територии в тяхно притежание, бяха окачествявани от западните медии като " умерена съпротива ". Независимо от това, че в свои видеообръщения водачите на терористичните организациите призоваваха към пречистване на " неверници ", а видео и снимков материал посочваха осъществени убийства от бойците им.
По време на интервенцията против кюрдите, турските сили направиха редица разстрели. Сред тях беше и председателката на кюрдската партия " Бъдеще за Сирия " Хефрин Халаф.

#ErdoganGenocideofKurds

# Video of the martyrdom of the party leader # Hefrin Khalaf
Today, states are on the road at the hands of Turkish terror gangs and ISIS mercenaries pic.twitter.com/O7F2qFbtTo
— Rojava kurd news (@rojava_kurde) October 12, 2019
Редица държавни управления и медии окачествиха интервенцията на Турция против кюрдите като етническо пречистване.
Припомняме, че на 9 октомври президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разгласи началото на интервенция " Извор на мир " в Северна Сирия против сирийските кюрди. В същия ден турски бойни самолети удариха Рас ал Айн и други градове.
Въздушните удари бяха последвани от сухопътна интервенция. В събота Анкара заяви, че турските военни и сирийската въоръжена съпротива са поели контрола над Рас ал Айн, а турската държавна Анадолска организация популяризира информация за завземането на Тел Абяд.
Интересен факт е, че босненските мюсюлмани поддържаха интервенцията на Турция в Сирия. Бакир Изетбегович, ръководител на Камарата на народите на Парламентарната асамблея на Босна и Херцеговина и ръководител на Партията за демократическото деяние (ПДД), съобщи пред „ Анадолската организация “, че Турция е била принудена да осъществя интервенция „ Извор на мира “.
Вчера Дамаск реши да разположи военни елементи по цялата граница с Турция, с цел да помогне на кюрдите. Правителствените сили към този момент започнаха прехвърлянето на силите в северната част на страната.
По-рано кюрдите бяха подкрепяни от Съединени американски щати, само че след началото на турската интервенция Вашингтон разгласи изтеглянето на войските си. Пентагонът акцентира, че " не са подписвали " да водят война с Анкара, с цел да пазят кюрдите. Сирийските кюрди възприеха дейностите на Съединени американски щати като " нож в гърба и нарушаване на договореностите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР