Сирия окачестви като "безсрамно нападение" срещу своя суверенитет и териториална

...
Сирия окачестви като "безсрамно нападение" срещу своя суверенитет и териториална
Коментари Харесай

Сирия, Русия и ООН осъдиха решението на САЩ да признаят израелския суверенитет върху Голанските възвишения

Сирия окачестви като "безсрамно нахлуване " против своя суверенитет и териториална целокупност решението на Съединени американски щати да признаят израелския суверенитет върху окупираните Голански възвишения, съобщи Ройтерс.

"Освобождаването на Голан с всички налични средства и връщането му в сирийското родно място е неотменимо право ", съобщи външното министерство в Дамаск. "Това решение [...] прави Съединени американски щати основният зложелател на арабите ", се споделя още в изказването, публикувано от сирийската организация САНА.

Говорителката на съветското външно министерство съобщи, че признаването от Вашингтон на израелския суверенитет върху Голанските възвишения може да утежни ситуацията в Близкия изток.

"За страдание това може да докара до нова серпантина на напрежение в района на Близкия изток ", сподели по съветското национално радио говорителката Мария Захарова, представена от ТАСС. По думите й решението на Съединени американски щати е "извън правното пространство " и "пренебрегва всички интернационалните разпореждания и резолюциите на Съвета за сигурност " на Организация на обединените нации.

За генералния секретар Антониу Гутериш "е изцяло ясно, че статутът на Голан не е изменен ", сподели представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик. Той посочи, че "политиката на Организация на обединените нации за Голан е отражение на значими резолюции на Съвета за сигурност и тази политика не е изменена ", съобщи Ройтерс.

Израел завладява стратегическите Голански възвишения през 1967 година в хода на така наречен Шестдневна война. През 1981 година Съветът за сигурност към Организация на обединените нации утвърждава единомислещо резолюция, съгласно която решението на Израел "да ползва своите закони, пълномощия и администрация в окупираните сирийски Голански възвишения е недействително и невалидно и няма интернационален юридически резултат ". В документа се упорства Израел да анулира решението си, припомниха организациите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР