Сипеха лъжи, игра на сигурно, производители на пуканки, безцветна, наплювателна.

...
Сипеха лъжи, игра на сигурно, производители на пуканки, безцветна, наплювателна.
Коментари Харесай

От "производителите на пуканки": с какво ще бъде запомнена предизборната кампания

Сипеха неистини ", " игра на несъмнено ", " производители на пуканки ", " безцветна, наплювателна ". Това са цитати от систематизирания на изборната акция преди вота на 2 април, която публично се води от 3 март, а импровизирано не е серпантина от най-малко две години насам. " Дневник " потърси мнението на четирима - можем да ги представим и като - наблюдаващи на политическия подтекст за това по какъв начин те видяха предизборната акция. В началото на акцията има потребност.

 " Смела ", " почтена ", " просветителска ", " без оправдания ": търси се предизборна акция

На въпросите дадоха отговор Радослав Бимбалов: публицист, държавник, ръководещ сътрудник в The Smarts Group; Христо Комарницки: аниматор, илюстратор и карикатурист, профилиран в политическата сатира; Мирослав Ненков: анестезиолог, някогашен министър на опазването на здравето в служебно държавно управление, има графа в " Дарик кафе " по " Дарик радио " ; доцент Жана Попова: учител във Факултета по публицистика и всеобща връзка към Софийския университет " Св. Климент Охридски " в катедра " Радио и телевизия ".

Как " стигна " до вас предизборната акция (покани за събития, реклама, наличие в медиите, друго)?

Радослав Бимбалов: Като експерт мога да дам позитивна оценка на таргетирането, което вършат сътрудниците, когато разполагат медийно предизборните акции. В моите очи се набиваха напълно целеустремено посланията на тези политици, които търсят гласа на човек като мен - деен, градски човек на междинна възраст, с хипотетична про-европейска ориентировка.

Разбира се, аз бях облъчен единствено с медийната част от акциите. Предполагам, че жителите на по-малките обитаеми места са били прихванати и от наложителните обиколки, които вършат претендентите. Много се надявам в действителност тези визити при хората да са били дейни и добре комуникирани на локално равнище.

Христо Комарницки: Колкото и да се старах, въпреки всичко акцията съумя да стигне до мен, най-вече през дребния екран. Изненадващо за мен в интернет и по-специално в обществените мрежи беше някак вяла, без възторг и ярки, запаметяващи се послания, без остри конфликти даже. Усеща се умората от изтощителния двегодишен избирателен маратон. Дори листовки в пощенската кутия не открих...

Мирослав Ненков: Насила и напълно по медиите стигна до мен предизборната акция. В идеални условия си представях почтена акция, с ясни, къси, незавоалирани, изпълними послания и обещания. Нищо общо с това, празни приказки. По-скоро с изявите си политиците се обръщат към твърдите си електорати. Както се споделя, не стреляме по музиканта: толкоз може, толкоз свири. Нашият народ може да излъчи такива политици. По-добри нямаме.

доцент Жана Попова: Хартиените народни представители са сменени с виртуални. Замислих се, че преди години като минеха изборите, чистачките полагаха всички облици в една урна - тази на лопатите им. Защото доста рядко някоя партия почистваше след себе си. Сега отиват на цифровото сметище.

Какво Ви впечатли в предизборната акция?

Радослав Бимбалов: Не видях нито една акция, която да ме впечатли професионално. Игра на несъмнено - с типичен информационни похвати - заучени, тествани през годините. В кариерата си съм срещал извънредно доста клиенти, които са в обстановката на родните политици - поизморени, с поувиснал перчем, поизхабено самочувствие. Движи ги главно несигурността и по тази причина се вкопчват в най-верните си почитатели.

Христо Комарницки: В тази акция притегли вниманието ми свободата, на която се радваха политиците в предизборните полемики и изявленията. Те безусловно сипеха откровени неистини без каквато и да е реакция от водещите публицисти против тях. Страхувам се, че това събитие се разгръща и отвън времето на акцията, и отговорността за това е напълно в медиите.

Мирослав Ненков: Има опит за положителна акция, само че не знам по какъв начин може да се води напълно положителна акция, като върху едните се плюе и се хвърля тиня. Това наподобява като че ли се подава другата буза, което е прекомерно християнско за хора, които прекомерно дълго време са се самозабравили и безчинстват. Хубаво е човек да бъде положителен, само че някои доста значими неща не могат да бъдат оставени без припомняне. Защото в този момент хората, търсейки непоклатимост, по слогана на една от партиите, могат да гласоподават за същата тази партия, която е прибрала. Безцветна, наплювателна акция от страна на някои партии, всяка си се бори за своите си рубли.

доцент Жана Попова: Впечатли ме по какъв начин след толкоз години демократични избори партии и придвижвания употребяват допотопни средства в реториката си. Например - рекламата на едно ново придвижване, което има доста какво да каже, ме залива със съпоставения на брутния вътрешен артикул, до момента в който си играя игра.

Tова не може да е началото на реклама, която имам избор да прекъсна. Защото би трябвало да чуя най-важното в първото изречение - че няма да се съпоставят с никого, а по какъв начин ще трансформират какво?
Жана Попова

По-добре бъдещите депутати да споделят всичко значимо в първите фрази, все едно гласоподавателят ще загаси тока и ще спрат да приказват. (Цялото мнение на Жана Попова четете в петък в " Дневник " )

Какво Ви изненада в предизборната акция? Положително или негативно?

Христо Комарницки: Не знам дали може да се назова изненада огромният брой екзотични участници, апостоли на Световната интрига, патриоти на плоската Земя и борци против кемтрейлса. От една страна привнасят занимателен смешен детайл в скучната акция, само че от друга ме плаши вероятността посланията им да са водещи в някоя бъдеща акция.
Мирослав Ненков: Почти нищо ненадейно няма в акцията. Едните плюят и храчат с вярата, че ще станат отново огромни началници. Гласът на другите не се чува добре и ясно, може би тъй като първите имат доста мощно медийно наличие. Отрицателно не могат да ме изненадат. Толкова дълбока дупка са изкопали част от участниците в изборния развой, че просто не могат да ме изненадат.

Добрият звук в този завършек на света наподобява като уязвимост, за жалост.
Мирослав Ненков

доцент Жана Попова: Изненада ме по какъв начин се сблъскаха два съществени лозунга - дългият против късия. Дългият девиз е на Движение за права и свободи ( " Разум, отговорност, разговор " - бел. авт.), на ГЕРБ ( " За постоянна България още веднъж " - бел. авт.) и на " Възраждане " ( " Избери свободата " - бел. авт.), които по традиция основават фейк-философия: единият някаква си негова " национална философия ", другият имитира Кант, третият - " улична философия ".

Движение за права и свободи са партията с най-вече клишета като това " ще се оправим посредством разговор ", а " Възраждане " разчитат на акция, в която стрелят в няколко направления - българския лев, Северна Македония, анти Европейски съюз, анти НАТО.

Българска социалистическа партия е партията на най-кратките послания за мен - те са като производители на пуканки - " джендъри ", " оръжия ", " газ ". И почват да пукат. Те трябваше да измислят най-бързо най-малко едно политическо решение за протекция на децата и дамите от принуждение, тъй като са обществена партия.

Какво липсваше в предизборната акция? Какво беше прекомерно?

Радослав Бимбалов: Мога да отбележа единствено една вест в тази акция и това е ужасяващото наличие на език на омразата. Винаги е имало опълчване, компроматни офанзиви, медийни димки, удари под кръста.

Но толкоз свободен, неукротим език на омразата не е имало до момента.
Радослав Бимбалов

Някои от политическите играчи си разрешават целеустремено да наливат експанзия в посланията си, да опълчват едни хора на други, да заплашват с революция, да приказват за разпра, даже да употребяват реторика от сякаш отминали, отречени от света времена. За страдание ние като общество оставихме някои от най-важните ни тематики - да вземем за пример родолюбието, патриотизма и отстояването на националната ни еднаквост - в ръцете на откровени популисти с нечисти цели и непознати господари.
Христо Комарницки: Отново. Истински спор сред водачите на главните политически сили. Мисля, че не е мъчно да се досетим кой е виновникът за тази липса. Но и водачите на останалите партии не трябва да се помиряват с по този начин наложеното им статукво.

Мирослав Ненков: Единственото, което мощно ме изненада в предизборната акция, е президентът Румен Радев, който сподели,. За да съм по-ясен за просъветските читатели: в случай че във Вашата къща влязат хора, които Ви изядат яденето, злоупотребят сексулано с Вас и жена Ви, бихте ли желали някой да Ви помогне? Или някой да ги остави да се наситят на Вас, на жена Ви и да си отиде по живо по крепко. Ето това е изборът, който светът би трябвало да направи във войната на Русия против Украйна.

доцент Жана Попова: Осезаемо липсваше музиката на Ицо Хазарта. Но за благополучие не се роди нов
парламентарен артист но Веселин Маринов. Усещах непрекъснатото натрапване на това " какъв брой е комплицирано да се вършат избори ". 2023 година е, ние всякога се кахърим какъв брой е мъчно да преброим дребното дали своят вот с бюлетина.

Изборите би трябвало да са празник. А хората от време на време гласоподават с омерзение за „ по-малкото зло “.
доцент Жана Попова

Имаше ли изобщо предизборна акция?

Радослав Бимбалов: Имаше доста предизборни акции, само че липсваше най-важната.

От години страната се крие от значимите публични тематики и не прави нищо в информационно отношение да оказва помощ на хората да взимат значими решения.
Радослав Бимбалов

Спомнете си единствено: нямаше никаква акция за еврозоната, за въвеждането на еврото. А това трябваше да се прави от години към този момент. Нулева акция за COVID-19 и методите да се оправим с него, в това число напълно целеустремено неглижиране на внушенията против пандемията и подклаждане на разделяне в обществото по тази значима тематика.

Що се отнася до изборите: изборната интензивност е трагично ниска не от през вчерашния ден. Държавата не подхваща нищо в тази посока - няма акции, които да стимулират хора. Напротив, има напълно нарочни публични въздействия за това, че изборите са " скъпо и неработещо " средство за определяне на демократична власт. За мен абдикацията на страната от тези тематики - в лицето на всички държавни управления в последното десетилетие - е повода за разсипания тип на обществото ни.

Христо Комарницки: Имаше, и още по какъв начин, в нея даже се включиха, с изключение на участниците в изборите, и всички вероятни и невъзможни играчи: Държавният департамент на Съединени американски щати, външното министерство на Русия, Президентът, служебният кабинет, основният прокурор, Джендърът, само Светият синод като че ли остана
безразличен, въпреки че не съм сигурен за някои негови представители по места.

Мирослав Ненков: Изборната акция не е серпантина през времето на всички служебни държавни управления. Непрекъснато се вършат неща, които имат главно политически, не и публичен смисъл. Министърката, която по какъв начин ще се съсипем напълно поради Кирил Петков и Асен Василев, същата Това наподобява като готова политическа акция, в която и президентът доста интензивно взе участие.

доцент Жана Попова: Имаше. Но изборите не са това, което бяха.

Ще повлияе ли предизборната акция на резултатите от изборите и по какъв начин?

Радослав Бимбалов: Занимавам се с връзки към този момент 30 години и по тази причина самоуверено ще кажа, че няма акция, която да не въздейства на целевата си група, в случай че тя е вярно или задоволително облъчена. Само че в нашия случай имаме един голям % от " консуматори " на избори, които от години отхвърлят да употребяват този артикул.

За положително или зло демокрацията няма различен подобен, който да им предложи. Предизборните акции би трябвало да стартират да търсят повече нови " консуматори ", което изисква разнообразни похвати и малко повече храброст. Да се надяваме, че с неизбежната замяна на политическата генерация, това ще се случи. Дано е скоро.

Христо Комарницки: Ако някой задоволително трогателен гласоподавателя компромат-бомба бъде задействан в последния миг, би могло да се чакат леки разбърквания в класацията. Друг въпрос е дали сходни феномени могат да се одобряват като част от една предизборна акция.

Мирослав Ненков: Ако повлияе тази акция на резултатите от изборите, Господ да ни е на помощ. Най-вероятно политиците приказват на твърдите си електорати или на тези, които им заплащат рублите. От извънредно значение е всички, които доста ги схващат нещата и ги пишат във " Facebook ", да намерят един час и да гласоподават в неделя.

Когато гласоподават всички, тънките сметки ще се сгромолясат.
Мирослав Ненков

Обяснява се по какъв начин хората са изморени от избори. Това е неистина и не е правилно. Хората не са изморени от избори. На тях им споделят, че са изморени от избори. Изборите са единственият метод хората да вземат участие в политическия развой, в ръководството на страната.

доцент Жана Попова: Ще има " ниска изборна интензивност ". И всички ще се тюхкат над този факт. Но никоя партия не се зае да промени описите с гласоподавателите, тъй че да са с действителни гласоподаватели.
Младите хора няма да гласоподават и всички ще ги оплакват по какъв начин били безотговорни. За мен остава мистерия за какво понеделник след изборите е почивен ден за учебните заведения и би трябвало да търсим незабавно баби и занимални за дребните деца, които не могат да стоят сами. Хем малко хора гласоподават, хем през целия ден чистят след тях. Трябва да основат чувството на хората, че изборите са нещо хубаво, а не нещо, което пречи на хората.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР