“Синята светлина в LED осветлението може да увреди ретината на

“Синята светлина в LED осветлението може да увреди ретината на ...

Не можете да заспите? Ето каква е причината

“Синята светлина” в LED осветлението може да увреди ретината на окото и да наруши естествените ритми на съня, обяви френската държавна агенция.
Нови проучвания потвърждават опасенията, че “излагането на интензивна и мощна LED светлина е” фототоксично” и може да доведе до необратима загуба на клетките на ретината и намаляване на остротата на зрението”, заяви френската Агенция за безопасност на храните и околната среда.
В доклад от 400 страници Агенцията препоръчва да се преразгледа максималната граница за остра експозиция, дори ако такива нива рядко се достигат в домашна или работна среда.
В доклада се прави разграничение между остро излагане на LED светлина с висока интензивност и „хронично излагане“ на източници с по-ниска интензивност.
Макар и по-малко опасна, дори хроничната експозиция може да “ускори стареенето на тъканта на ретината, допринасяйки за намаляване на остротата на зрението и някои дегенеративни заболявания като възрастовата макулна дегенерация”, заключава агенцията.
Дълготрайна, енергийно ефективна и евтина, светодиодната LED технология заема половината от общия пазар на осветление за последното десетилетие и ще достигне 60% до края на следващата година, според прогнозите на индустрията.

LED светлините използват само една пета от електричеството, необходимо за крушка с нажежаема жичка с подобна яркост.
Основната технология за производство на бяла светлина съчетава светодиод с къса дължина на вълната, като синьо или ултравиолетово с жълто фосфорно покритие. Колкото е по-бяла или “по-студена” светлината, толкова е по-голяма пропорцията на синьото в спектъра.
Светодиодите се използват за домашно и улично осветление, както и за осветление на офиси и промишлени предприятия.
Те все по-често се срещат в автомобилните фарове, фенерчета и някои играчки.
Дисплеите на LED телефони, таблети и лаптопи не представляват риск от увреждане на очите, тъй като тяхната осветеност е много ниска в сравнение с други видове осветление, заяви офаталмологът и ръководителят на експертната група Франсин Бехар-Коен пред журналисти.
Но тези устройства със задно осветяване – особено когато се използват през нощта или в тъмна обстановка – могат да „нарушат биологичните ритми и по този начин моделите на съня“, предупреди Агенцията.
Тъй като кристалните лещи в очите им не са напълно оформени, децата и подрастващите са особено податливи на такива смущения, е отбелязано в доклада.
Известно е, че намесата в циркадния ритъм на организма задълбочава редица метаболични нарушения като диабет, както и сърдечносъдовите заболявания и някои форми на рак, отбелязва Дина Атия, изследовател и ръководител на проекта.
В допълнение, един стробоскопичен ефект в някои LED светлини – провокиран от малки колебания в електрическия ток – може да предизвика “главоболие, зрителна умора и по-висок риск от злополуки”, се казва в доклада.
За домашно осветление Агенцията препоръчва закупуването на “топло бяло” LED осветление, ограничаване на излагането на LED източници с висока концентрация на синя светлина и избягване на LED екрани преди лягане.
Агенцията също заяви, че производителите трябва да “ограничат светлинния интензитет на фаровете на превозните средства”, някои от които са твърде ярки.
И накрая, агенцията хвърля съмнение върху ефикасността на някои филтри и слънчеви очила “против синя светлина”.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com