Синтезираните портрети е трудно да бъдат разпознати като такива от

...
Синтезираните портрети е трудно да бъдат разпознати като такива от
Коментари Харесай

Невронна мрежа генерира реалистични лица

Синтезираните портрети е мъчно да бъдат разпознати като такива от пръв взор, макар че дребни елементи „ издават “ изкуствения генезис на изображенията

Човешките лица, основани благодарение на компютърен логаритъм, са съвсем като същински (източник: ThisPersonDoesNotExist.com)

Подобрен логаритъм на графичната компания Nvidia разрешава генериране на изображения благодарение на невронна мрежа. В частност, софтуерът с отворен код StyleGAN синтезира реалистично изглеждащи лица на несъществуващи хора.

Всеки заинтригуван от технологията може да тества нейната функционалност на уеб страницата This Person Does Not Exist, поддържан от разработчик на Uber. При влизане в уеб страницата потребителят вижда компютърно генерирано лице, което се сменя при възобновяване на страницата.

Работата на логаритъма дава респектиращи резултати. В общия случай генерираните портрети не е елементарно да бъдат разпознати като такива от пръв взор, макар че дребни елементи могат да „ издадат “ невронната мрежа. Но от време на време изкуственият генезис на изображението се вижда незабавно.

За няколко дни от стартирането си, логаритъмът StyleGAN откри приложение и в други области с изключение на генерирането на лица. С негова помощ се основават, да вземем за пример, изображения на котки. Тук обаче резултатите не са толкоз положителни, колкото при лицата на хора. Ефектът се утежнява от водните знаци на фотосите на котки, взети от фото-банки.

Трудно е да си представим, че това лице не съществува в реалност (източник: ThisPersonDoesNotExist.com)

StyleGAN надалеч не е първата разработка на Nvidia в компютърното генериране на изображения. По-рано компанията сътвори невронна мрежа, способна да преобразува видеоклипове от един жанр в различен, да забавя реалистично видеото и да прибавя изчезнали фрагменти.

Освен това графичната компания е създала логаритъм, който може да трансформира фотоси и видео, като трансформира зимата лято или деня в нощ, наред с редица други ефектни трансформации.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР