Синтетични наркотици масово заливат пазара, все по-евтини и смъртоносни ставатТоксичните

...
Синтетични наркотици масово заливат пазара, все по-евтини и смъртоносни ставатТоксичните
Коментари Харесай

Българчетата първи в Европа по употреба на дрога

Синтетични опиати всеобщо заливат пазара, все по-евтини и смъртоносни стават


Токсичните субстанции предизвикват тежки психози


Българските възпитаници са на едно от първите места в Европейския съюз по приложимост на дрога, съгласно данни от последното изследване за разпространяване на наркотични субстанции в страните от Европейски Съюз. Това стана ясно по време на лекция в границите на доброволната самодейност “Наркотиците убиват ” в сряда в столичното 7-мо СУ “Свети Седмочисленици ”.
 Проф. доктор Юлия Николова, уредник Проф. доктор Юлия Николова, уредник
Организатор на самодейността е проф. доктор Юлия Николова, член на публичния съвет към МОН, взаимно с Агенция “Митници ”.

Целта е да обхванем колкото може повече учебни заведения и да срещнем децата с ужасяващите последици от опиатите, тъй като това е един от бичовете на нашето съвремие, изясни пред “Труд ” проф. Николова.

Над 2500 нови токсични субстанции влизат в състава на най-разпространените синтетични токсини сега. Амфетамините и анаболните стероиди са най-често използваната от възпитаници и младежи изкуствена дрога. В 90% от случаите употребяваният опиат е марихуана, а към 6% признават за амфетамини, метаамфетамини, екстази и кокаин. Първият опит най-често е сред 14- и 16-годишна възраст.

Изключителен проблем, от една страна, е непрекъснатото основаване на нови и нови типове синтетични опиати, които са все по-смъртоносни и стават все по-евтини. Това съобщи Стефан Бакалов, началник на профилирания отдел “Борба с наркотрафика ” и шеф на отдел “Разследване и разузнаване ” към митницата на Летище София. От друга страна, дилърите се усъвършенстват в подтикването към опиати, а предлагането става все по-анонимно. В момента има налични над 500 уеб страницата в целия свят, които оферират и доставят дрога. В някои страни търговията на черно към този момент става благодарение на дронове, което прави дилърите все по-трудно проследими. “Такава организация можем да назовем към този момент “Перфектна стихия ”, разяснява шефът на отдела за битка с наркотрафика. Една от новите разкрити у нас схеми за разпространяване, е импорт на опиати, които са разказани като химикали за ветеринарната медицина.
 Доброволната самодейност „ Наркотиците убиват ” е ориентирана към предварителна защита и има за цел да запознае учениците с следствията от използването на дрога. Снимка: Денислав Стойчев Доброволната самодейност „ Наркотиците убиват ” е ориентирана към предварителна защита и има за цел да запознае учениците с следствията от използването на дрога. Снимка: Денислав Стойчев
Голямата инвазия на синтетичната/дизайнерска дрога стартира от 2010 година насам. Оттогава до момента в България са регистрирани към 27-30 нови типа, като всеки идващ е все по-токсичен, изясни пред “Труд ” Бакалов. По думите му те са смъртоносни, удрят централната нервна система, използването им води до психически отклоняване и разстройства, а абстиненцията при някои от тях е извънредно страшна и агонизираща (хероин и синтетичните му имитации).

Успоредно с дизайнерските фалшификати на хероин и кокаин, всеобщо на българския пазар навлизат и синтетики на марихуаната – така наречен друсана или мокрена трева. Тя има 800 пъти по-опустошителен резултат.

В Съединени американски щати през 2016 година от опиати са умряли 71 хиляди души, 20 хиляди от тях е умъртвило токсичното вещество фентанил. Общият брой на жертвите надвишава този на починалите във всички военни дейности на Щатите от виетнамската война насам.

За страдание е мъчно да кажем какъв брой са смъртните случаи у нас, защото наличните проби в лечебните заведения не реагират на доста от новите синтетични субстанции.

В цялата страна

Полицаи ловят дилъри край учебните заведения


11-годишно дете лекувано в токсикологията след предозиране

 03-3 Униформени и цивилни служители на реда патрулират към учебните заведения в страната, с цел да не позволяват дилъри да продават отрова на учениците, споделиха от Министерство на вътрешните работи.

Контролът в Бургас е затегнат двойно, сподели за “Труд ” шефът на ОДМВР комисар Калоян Калоянов. В морския град единствено за три дни предходната седмица бяха хванати трима дилъри. “Не се касае за инцидентност, а за регулярни дейности в интервал от 2 година обратно. Мерките са подхванати след взаимно решение сред кмета на Бургас Димитър Николов и комисар Калоянов ”, сподели Цветелина Рандева, представител на полицията в Бургас.

Засилен надзор в зоните край учебните заведения упражнява и варненската полиция. В края на първа и втора промяна постоянно край дворовете виждаме паркирана патрулка, споделиха пред “Труд ” родители на възпитаници. Миналата година в токсикологията на Военноморска болница след приложимост на разнообразни дроги били лекувани над 20 деца, най-малкото от които е било едвам 11-годишно.

Само преди дни служители на реда заловиха в Лом пласьор, до момента в който продаваше на 15-годишен възпитаник амфетамини и канабис. Заедно с наркотърговеца бе арестувана и 17-годишната му помощничка, чийто сутиен бе цялостен с дози амфетамини и екстази. В Лом още се разяснява и среднощен пердах сред възпитаници поради неуредени сметки за опиати, който приключи със гибелта на едното от момчетата. Кръвопролитието стана на 8 декември 2014 година пред едно от учебните заведения в крайдунавския град. 15-годишният Калоян П. купувал дрога от 19-годишния Алберт В. – възпитаник финален клас в професионална гимназия. Двамата обаче се скарали поради заплащанията на дозите и сред тях почнал пердах. Калоян извадил отвертката и я забил в главата на Алберт. В момента делото против Калоян още е в Апелативния съд.

Анкета измежду младежи


Всеки трети най-малко един път е опитал отровата


У нас марихуаната била леснодостъпна

 02-4 Българските възпитаници и младежи са на първите места в Европа по приложимост на опиати. Това демонстрират данни от проучвания измежду младежи на възраст сред 15 и 16 години. Всеки трети от интервюираните е показал, че най-малко един път в живота си е вземал дрога, до момента в който за останалите страни междинните стойностите са близо два пъти по-ниски. Първата приложимост най-често е сред 14 и 16 години. “Има и изключения, когато възрастовата граница е по-ниска – сред 11 и 13 години. При тези деца фамилната картина нормално е доста тежка – имат разведени родители, самите родители са подвластни от опиати или алкохол ”, разяснява доктор Борислав Станчев, който показа данните от изследванията на съвещание на Общинския съвет по наркотични субстанции във Варна. Според него модата младежите да използват опиати към този момент затихва в западните европейски страни, до момента в който в България в този момент навлиза.

Според миналогодишния отчет на Европейския център за наблюдаване на опиатите, най-често у нас се употребявала марихуана (8,3%), като момчетата и младите мъже прибягвали два пъти по-често от девойките и младите дами. Екстази взимали 2,9 на 100, амфетамин – 1,3 на 100, а кокаин – 0,3 на 100. Изследване сочи, че в България опиатите са най-леснодостъпни в цяла Европа.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР