Синтетичната биология е нова област на съвременната наука, която вече

...
Синтетичната биология е нова област на съвременната наука, която вече
Коментари Харесай

CRN++ - нов програмен език за програмиране на биохимичните реакции

Синтетичната биология е нова област на актуалната просвета, която към този момент оказва въздействие на други области, като биологията, медицината и така нататък
Всички процеси, протичащи в синтетичната биология се базират на синтеза на изкуствени ДНК молекули. Учените имат потребност от ясни и точни правила по отношение на взаимоотношението на молекулите по време на поредност от химични реакции. Сега този извънредно комплициран развой доста се опростява с помощта на специфичния език за програмиране от високо равнище CRN++ , основан от експертите на Тексаския университет.

Новият програмен език дава опция да се пресмятат процесите на комплицираната химична кинетика. Компилаторът на езика CRN++ преобразува програмата, написана на комплициран програмен език от високо равнище, към разбираеми поредни химични реакции.

CRN++ е модулен и употребява по този начин наречения химичен генератор. Модулната основа на програмния език в този случай значи, че в основата на CRN++ е заложен базов комплект добре познати и разказани химични реакции, наречени модули. Операциите на програмния език CRN++ в действителност са интервенции с модулите и могат да се употребяват за съставянето на нови модули, описващи по-сложни химични реакции. Химичният генератор се употребява за оптимизация на генерираните поредици химични реакции.



Компилаторът на CRN++ бе тестван от външни експерти. При тестванията са употребявани както добре познати химични преобразувания, по този начин и безусловно нови. При всички случаи компилаторът на CRN++ дава поредност от химични реакции, която може да се употребява в случай че не в промишлени, то в лабораторни условия.

CRN++ напълно скоро ще бъде допълнен с голям брой нови модули на химичните реакции и спомагателни указания. Това ще даде опция за съставянето на комплицирани „молекулярни програми“.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР