Сингапур току-що започна да поема под контрол втората си вълна

...
Сингапур току-що започна да поема под контрол втората си вълна
Коментари Харесай

Сингапур е пред най-лошото си огнище на вируса денга в историята

Сингапур преди малко стартира да поема под надзор втората си вълна от ковид , а в този момент е на път да се сблъска с най-лошото си огнище на друга вирусна зараза - денга , оповестява СиЕнЕн.

Повече от 14 000 случаи на денга са регистрирани в града-държава от началото на годината, съгласно Националната организация по околна среда (NEA). Очаква се общият брой за цялата година да надвиши 22 170 случая, докладвани през 2013 година - най-голямото огнище на денга в историята на Сингапур, показва организацията.

Денга е вирусна зараза, излъчена от комара Aedes , същото насекомо, отговорно за разпространяването на Зика, чикунгуня и жълта тресчица . Обикновено се среща в горещи, влажни региони на тропиците и субтропиците през дъждовните месеци .

Само към 25% от инфектираните демонстрират признаци , които включват висока температура, мощно главоболие, мускулни и ставни болки. Крайните случаи могат да причинят кървене, затруднено дишане, органна непълнота и евентуално гибел.

В Сингапур тази година са умряли 16 души от денга - два пъти повече от смъртните случаи за 2013 година

По-топлите месеци от юни до октомври обичайно са пикови за денга в града-държава, заради ускорената популация на комара Aedes и по-краткия инкубационен интервал на вируса. Но тази година е изключително зле .

Само през предходната седмица са регистрирани 1468 случая , третата поредна седмица случаите надвишават 1000 - и максимален брой седмични случаи на денга, регистрирани в миналото в Сингапур

В отговор на възходящите случаи сингапурското държавно управление ускори инспекциите за унищожаване на евентуални местообитания за размножаване на комари в публични площи и жилищни парцели.

През последните три уикенда към 6 900 пространства са минали ревизия и надзор. " По-голямата част от откритите места за размножаване на комари не престават да се откриват в общи елементи на жилищни парцели, пространства и домове ", се споделя в известие на NEA в четвъртък.

И от 15 юли организацията ще усили санкциите за хората, които не съумеят да подхващат дейности , с цел да не разрешат на комари да се развъждат както вътре, по този начин и отвън тяхната благосъстоятелност. Известно е, че комарите избират влажните, тъмни ъгли и зоните със застояла вода.

Случаите с денга набъбнаха фрапантно в международен мащаб, увеличавайки се 30 пъти през последните 50 години .

Всяка година има към 100-400 милиона инфекции , а към половината от популацията в света е изложено на риск, съгласно Световната здравна организация.

Според учените по-горещото и по-влажно време, подбудено от изменението на климата , е основало идеални условия за женските комари да снасят яйцата си. Не единствено че има повече комари, само че и бързата урбанизация , зародила в доста азиатски страни , значи, че податливите популации живеят в по-близък контакт с инсекти, пренасящи заболявания.

Миналата година Филипините оповестиха национална зараза от денга през август, като до края на месеца 1 107 души са умряли от заболяването, а над 270 000 са били инфектирани.

В Сингапур специалистите считат , че основна причина за скока в случаите на денга тази година е завръщането на остарял вариант на вируса на денга, който не откриван от близо три десетилетия .

Има четири варианта или серотипи на вируса денга . В Сингапур DENV-2 е преобладаващият вариант от 2016 година Но от предходната година, по-редкия DENV-3 нараства , съгласно Луо Дахай, доцент по зараза и имунитет в Nanyang Technological University.

" Като се има поради, че локалните огнища нормално са породени от DENV1 и 2 в предишното, имунитетът, построен измежду жителите на общността против тези DENVs, може да не е отбрана против зараждащия DENV-3 ", добавя Луо.

Според NEA случаите на DENV-3 съставляват 48% от случаите на денга през февруари, съвсем двойно повече от случаите на DENV-2.

" Увеличението на каузи на случаите с DENV-3 провокира безпокойствие, защото в Сингапур съвсем три десетилетия не сме имали епидемии , провокирани от DENV-3 ", обявиха от NEA.

" Това значи, че нашето население има по-нисък имунитет към DENV-3 и затова огромна част от нашето население е податливо на зараза с DENV-3 ".

Друг евентуален фактор , който утежни епидемията от денга тази година, могат да бъдат ограниченията за блокиране, наложени за ковид .

През април в Сингапур избухна втора вълна от инфекции измежду служащи мигранти , живеещи в претъпкани общежития, всекидневно с нови инфекции от под 100 до над 1000 в своя пик.

Тези ограничаващи ограничения, известни като " комутатор на веригата ", продължиха от 7 април до 1 юни. " Когато повече хора остават у дома през всички дни, може да има повече размножаване на комари и повече благоприятни условия за хранене с кръв ", разяснява Луо.

Пиковите интервали на захапване са рано заран и вечер преди здрач.

NEA заяви, че е следено петкратно нарастване на случаите с ларви на комари , открити в домове и общи коридори в жилищни региони през двумесечната обсада спрямо преди два месеца.
 Денга умъртви повече от 600 души, Филипините оповестиха национална зараза
Денга умъртви повече от 600 души, Филипините оповестиха национална зараза

Денга е остро инфекциозно вирусно заболяване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР