Сингапур, Осака и Хонконг заемат първо място като най-скъпите градове

...
Сингапур, Осака и Хонконг заемат първо място като най-скъпите градове
Коментари Харесай

Най-скъпият град в света вече не е в Европа

Сингапур, Осака и Хонконг заемат първо място като най-скъпите градове в света, отнемайки короната на Париж, написа Deutsche Welle.

Economist Intelligence Unit (EIU) пресмята разноските за живот в десетки градове в годишното си проучване Worldwide Cost of Living. Според него, животът в европейски градове като Париж и Цюрих е станал малко по-поносим през последната година.

Столицата на Франция, която предходната година бе сложена под номер едно, пада с четири места, споделяйки петата позиция с Цюрих, който бе на четвърта позиция предходната година.

Изследването съпоставя 133 града в света по над 400 самостоятелни цени на артикули и услуги, като храна, питиета, облекла, артикули за дома и ютилити сметки.

В топ 10 няма немски градове, макар рекордния растеж на наемите през последните години в Берлин, Мюнхен и Франкфурт.
 Снимка 472333
Разходите за живот в Северна Америка порастват, София пада в класацията

EIU показва, че някои други европейски градове също регистрират спад на разноските за живот. От 37 града на Стария континент, включени в проучването, разноските падат в 31, в това число в Женева и Копенхаген.

Според откривателите, това се дължи на ниската инфлация и по-слабото икономическо търсене в Европа. София пада от 90-та на 106-та позиция. EIU споделят, че спадът се дължи на слабостта на еврото, към което левът е вързан, през 2019 година Но в действие очевидно са и други фактори, защото българската столица пада с най-вече позиции, наедно единствено с Казабланка в Мароко.

Американски градове като Ню Йорк и Лос Анджелис се изкачват.

Тел Авив отпред в Близкия Изток

Изследването на EIU демонстрира, че Тел Авив е единственият град в Близкия Изток в топ 10 на класацията. Частично възобновяване на турската лира оказва помощ на Истанбул да направи скок, само че градът към момента е на 96 позиция.

В други край е сирийската столица Дамакс, която е най-евтиният град в света - резултат от 10-годишния спор. Следват Ташкент (Узбекистан), Буенос Айрес и Каракас.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР