Синдикатите започнаха национална акция сред работещите във всички сфери на

...
Синдикатите започнаха национална акция сред работещите във всички сфери на
Коментари Харесай

Експерти: Необходима е цялостна промяна в трудовото законодателство

Синдикатите започнаха национална акция измежду работещите във всички сфери на стопанската система за реализиране на промени в трудовото законодателство, включващи доста увеличение на заплащането за нощен труд и действително отчитане на изключителния труд. Могат ли да бъдат осъществени тези промени и посредством какви механизми - тематиката в Сутрешния блок на Българска национална телевизия разясниха Иван Нейков, някогашен обществен министър, шеф на Балканския институт за труда и обществената политика и Димитър Бранков, зам.-председател на Българска стопанска камара.

Според Иван Нейков, в случай че работиш без да ти заплащат, към този момент не става въпрос за "бяла " стопанска система. Затова са нужни незабавни промени в законовата рамка за изискванията на труд. "Натрупаха се извънредно доста въпроси в трудовото законодателство, които желаят решения. Много от тях могат да бъдат решени въз основата на договаряния сред синдикати и работодатели, само че те желаят страната да взема решение казуса, а не те между тях. ".

Според Димитър Бранков, самодейността за законови промени е закъсняла, защото БСК още през 2013 година е излязла с съответни оферти за промени. "Нашето трудово законодателство е комплицирана и спорна комбинация от остарели правила и нови европейски наставления. Нуждаем се от един изчерпателен обзор на цялото ни трудово законодателство. Синдикатите и работодателите би трябвало да реализират консенсус за решения на противоречивите проблеми, безапелационен е Иван Нейков. Вместо това обаче, ролята на страната се усилва ".

"В момента минималната работна заплата се дефинира не от конвенцията, която сме утвърдили, а от волята на министъра на финансите - това значи повече страна ", разяснява Нейков.

Според Димитър Бранков обаче, въпросите няма по какъв начин да намерят решение без дейното присъединяване на страната. "Няма по какъв начин страната да не поеме своята роля и да не промени законодателството, откакто вижда, че не може да се реализира съглашение. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР