Синдикатите взеха на мушка спрягания за финансов министър съпредседател на

...
Синдикатите взеха на мушка спрягания за финансов министър съпредседател на
Коментари Харесай

Синдикатите взеха на мушка Асен Василев

Синдикатите взеха на мушка спрягания за финансов министър съпредседател на " Продължаваме промяната " Асен Василев поради оповестените от него проекти за фрапантно редуциране на служители.

" Съкращаването на 30 000 чиновници от държавната администрация е шоково редуциране. Ако това стане, безработицата ще се усили и ще има митинги ", съобщи Любослав Костов, основен икономист на КНСБ, пред публицисти след днешното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие /НСТС/, съобщи Българска телеграфна агенция.

Припомняме, че в четвъртък финансовият министър Валери Белчев разгласи, че в Проекта на Бюджет 2022-а се залага покачване на заплатите на всички държавни чиновници с 5 на 100.

" Първоначалните диспути бяха 30 000 до края на мандата, в този момент станаха до края на идната година. Някой питал ли ги е тези хора от каква подготовка и преквалификация имат потребност, стигат ли им ресурсите, мениджмънтът по какъв начин ръководи съответните ведомства. Никой не ги е питал, само че бързаме да ги уволняваме. Категорично сме срещу ", съобщи Костов.

Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " уточни, че огромна част от държавните институции имат тежък дефицит на фрагменти. Като образец тя даде инспекторите, които наблюдават за управлението и спазването на трудовото законодателство в страната. Те са към 400, а компаниите са над 400 000. Когато някой се чуди за какво в страната не се съблюдават другояче положителните трудови разпореждания и закони, то е тъй като няма кой да отиде на място и да ревизира. Ако някой се чуди тъй като няма обществени служащи, които да се грижат за най-уязвимите членове в най-бедната страна в Европейски Съюз, то е тъй като имаме малко над 2000 обществени служащи в Агенцията за обществено подкрепяне, сподели Ваня Григорова. Според нея, когато Асен Василев за следващ път приказва за редукция в броя на държавните чиновници и като образец даде служителите на реда, е " хубаво да си спомни, че на него му беше детайлно обяснено, че броят на служителите на реда в България не е еднакъв на броя на чиновниците на Министерство на вътрешните работи ". Тъй като чиновниците на Министерство на вътрешните работи са и служителите на реда, пожарникарите, хората, които издават персоналните ни документи, тези, които дават отговор на телефон 112 и че бюджетът на Министерство на вътрешните работи над 90 % отива единствено за заплати. Това значи, че няма за обувки, няма за униформи, няма за хартия, за принтери даже, акцентира Григорова. Според нея е хубаво да спре популизмът на българските ръководещи.

Няма накъде, в случай че орежат още повече администрацията, това значи напълно да останем без страна, защото държавната администрация е тази, която организира държавната политика на терен, посочи още Ваня Григорова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР