Синдикатите в сектора на търговията на дребно в Белгия подготвят

...
Синдикатите в сектора на търговията на дребно в Белгия подготвят
Коментари Харесай

Белгийските синдикати в сектора на търговията на дребно готвят стачка

Синдикатите в бранша на търговията на дребно в Белгия приготвят ефикасни протестни дейности поради неяснотата към бъдещето на стотици служащи на компанията (Delhaize) „ Делез “, оповестява в блога си икономическият публицист Апостол Апостолов.

Причината - управлението на националната верига супермаркети разгласи, че ще отдаде на франчайзинг свои обекти. Компанията разполага със 636 магазина. От тях 128 се ръководят персонално от Delhaize, а останалите са под формата на франчайзинг с комерсиалните марки AD Delhaize, Proxy Delhaize и Shop & Go.

Опасенията на чиновниците и синдикатите  са, че откакто бъде изменена структурата ще се влошат изискванията на труд и заплатите.

От мениджмънта признават, че магазините, които се ръководят на франчайзинг, са отчели растеж в приходите и възходящи търговски резултати. При 128-те магазина, които сама ръководи, обаче финансовите резултати не били по този начин положителни. За да резервира и в бъдеще стабилността на цялата компания, притежателите решили да дават на франчайзинг всичките си обекти.

„ Франчайзингът е единствената опция, в случай че желаеме да можем да продължим да влагаме в стабилно бъдеще за Delhaize ", се показва в формалното им известие.

Преговорите със синдикатите стартират на 17 април. Два от тях – християнският ACV Puls и демократичният ACLVB са подали уведомление за стачка за целия бранш, т.е. за всички търговски вериги в Белгия, заяви вестник HLN. По този метод те желаят да изпратят ясно обръщение, няколко седмици преди началото на секторната консултация.

Социалистическият профсъюз на чиновниците BBTK също е подготвен да предприеме и по твърди дейности по време на секторната консултация, се споделя в изпратено до медиите известие.

 

 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР