Синдикатите, работодателите и правителството ще подпишат утре национално тристранно споразумение

...
Синдикатите, работодателите и правителството ще подпишат утре национално тристранно споразумение
Коментари Харесай

Бизнес, синдикати и правителство ще ускоряват икономическото развитие

Синдикатите, работодателите и държавното управление ще подпишат на следващия ден национално тристранно съглашение по основни тематики за ускорение на икономическото развиване в страната. Това заяви държавната пресслужба, откакто министър председателят Бойко Борисов и министри се срещнаха с национално представителни организации на бизнеса и на работещите.

Какво съдържа съглашението не се оповестява, само че то се разисква най-малко от края на предходната година. Според разнообразни изказвания на трите страни от по-ранни стадии на договарянията съглашението визира 40 социално-икономически тематики. В рамките на тези диалози да вземем за пример се водеше дебатът за болничните, който по този начин и остана без решение. Както е известно, работодателите твърдо отхвърлят да не престават да заплащат първите три дни от болничния, които им бяха трансферирани като краткотрайна мярка при предходната рецесия. Държавата обаче също изрично отхвърля да поеме сметката за тях, а опитите те да бъдат трансферирани към обезпечения срещат отпора на синдикатите.

Тема на днешния диалог са били и икономическите и обществените ограничения за превъзмогване на последствията от корона рецесията, като в последните седмици синдикати и работодатели преговаряха по тези въпроси в границите на тристранката. Намеренията на държавното управление за идващите месеци са относително ясни, само че срещат незадоволство от разнообразни наранени браншове.

Друг въпрос, дебатиран през днешния ден, е бил планът на Закон за споразумяване на връзките, свързани с персоналните сметки за безналични скъпи бумаги, водени в централния указател на скъпи бумаги от „ Централен депозитар “ АД. Срещу него от няколко седмици възразяват работодателските организации, които предизвестяват, че измененията може да ощетят хиляди българи с акции от всеобщата приватизация. Правителството предлага в едногодишен период притежателите на акции да трансферират скъпите си бумаги от безплатния указател на централния депозитар към капиталов медиатор, при който ще дължат такси. " Хората, които не знаят, че имат сходни акции или не ги потърсят, ще ги изгубят, защото страната ще ги трансферира против дялове по незнайна цена към особено основан фонд, който да ги ръководи неизвестно по какъв начин и неизвестно от кого ”, предизвестиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР