Синдикатите не се разбраха за еднодневните трудови договори, сумираното работно

...
Синдикатите не се разбраха за еднодневните трудови договори, сумираното работно
Коментари Харесай

Синдикатите не се разбраха за промените в Кодекса на труда

Синдикатите не се схванаха за еднодневните трудови контракти, сумираното работно време и изключителния труд. Това стана ясно след провелото се съвещание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което бяха разисквани препоръчаните от страната промени в Кодекса на труда, съобщи БГНЕС.
Синдикатите приканиха България да стартира да ползва европейското трудово законодателство, което съгласно тях е момента не се ползва в доста връзки.
Чавдар Христов от КНСБ разяснява, че са подкрепили множеството текстове и са създали компромис във връзка с груповите трудови контракти.
" За нас стои на дневен ред фактът, че нашето законодателство, в продължение на 21 години, не дава отговор на условията на спогодба 1 на Международната организация на труда във връзка с изискванията за сумирано отчитане на работното време и 56 часова работна седмица, и това изискване, че те са възможни, когато има непрекъсваем развой, произлизащ от естеството на работата “, разяснява той и напомни, че през 2001 година по времето на държавното управление на Костов е било отстранено това условие.
„ Късно си дадохме сметка до какви нездравословни последствия ще докара това в практиката. В последните 10-15 години се опитваме да възстановим това сходство “, разясни Христов и изрази вяра казусът да бъде решен през Закона, а не през Наредба, която е планувана да бъде призната от Министерски съвет.
Чавдар Христов акцентира, че неотдавна, дружно с КТ „ Подкрепа “, са внесли 100 000 подписа в общественото министерство, с които желаят това противоречие с европейското законодателство да бъде преодоляно.
„ Другият въпрос, по който имаме известни несъгласия е увеличението на годишната норма за ексклузивен труд “, добави още синдикалистът.
По думите на Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “ сподели, че в годините са давани доста оферти, само че какво да остане в този момент, ще реши общественото министерство.
„ Ние няма по какъв начин да не подчертаваме върху това, че има някои неприемливи промени за нас като увеличение на периода за полагане на сумираното пресмятане на работното време, което би довело до още по-голямо безсилие на българския служащ “, уверена е Григорова.
Според нея това ще даде опция на работодателите да заплащат този ексклузивен труд като постоянен, а не ексклузивен. „ Алтернативата е цената на изключителния труд да се усили 4 пъти, тъй че да бъде неблагоприятен на работодателя. Извънредният труд е неразрешен. Той може да се ползва единствено в изключителни случаи и никога не би трябвало да се смята за част от естествения трудов развой “, разяснява тя и сподели, че сходен е казусът и със сумираното пресмятане на работното време.
Тя обърна внимание и на въвеждането на еднодневните трудови контракти, които съгласно нея, са разрешили на компании да заобикалят глобите и да работят в сивия бранш.
Григорова изрази вяра противоречивите текстове да бъдат изчистени преди влизането на законопроекта в националното заседание и акцентира, че е значимо поправките да не основават нови компликации и проблеми.
Васил Велев от АИКБ уточни, че общественият министър Деница Сачева е дала обещание да промени наредбата, която е влошавала актуалната обстановка във връзка с разпростирането на груповите трудови контракти.
„ Проектът създаваше опция сепаративен израз на лобизъм или корупционни практики, подписан групов браншови трудов контракт сред две от многото организации в сектора да бъде разпрострян без единодушието на всички останали в целия отрасъл. Това, за което постигнахме единодушие е, че може да бъде публикуван подобен контракт, единствено след единодушие на всички представителни организации на служащите и чиновниците и на работодателите “, изясни Велев и добави, че точно поради това са подкрепили законопроекта.
Димитър Бранков от Стопанската камара похвали препоръчаните промени.
„ Ние от дълго време настояваме за отпадане на генералната възбрана за използване на изключителния труд. Ние не открихме на никое място подобен аналог в Европейски Съюз. Тази възбрана пречи на двете съществени страни в трудовото правно отношение “, съобщи той и сподели, че в доста браншове той е нужен, както в този момент в Министерство на вътрешните работи.
Социалният министър Деница Сачева изясни, че измененията са плод на напъните на всички обществени сътрудници и на специалистите от ведомството. По думите й то пази ползите на всички страни.
„ Това, което е признато от всички обществени сътрудници, е опцията да не се подписва контракт за работа през избрани дни от месеца за една и съща активност. Всички, без КТ „ Подкрепа “ одобриха включването на тютюнопроизводителите в обсега на лицата, които могат да подписват еднодневни трудови контракти “, разгласи Сачева и добави, че с признатите ремонти от НСТС се подсигурява опцията трудовите контракти на лицата, които се обезпечават в учителския пенсионен фонд да не бъдат прекратявани едностранно от работодателя досега, в който не придобият право на пенсия за застрахователен стаж и възраст при общите условия.
Стана ясно, че до 19 юли тече публичното разискване на законопроекта, след което се чака до 22 юли да бъде импортиран за разискване в Министерския съвет.
Попитана по какъв начин ще разяснява решението на Конституционния съд, който твърди, че в Закона за обществените услуги се дават несъразмерни права на снабдители на услуги по отношение на малолетни лица, Сачева отговори: „ Решенията на Конституционния съд не могат да бъдат коментирани. Те ще бъдат изпълнени ", увери тя и добави, че на следващия ден текстовете ще бъдат прегледани в парламентарната отраслова комисия.
Вижте още:
Проект: Повече ексклузивен труд при групов контракт, тежки санкции при " заплащане под масата "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР