Синдикатите КНСБ и Подкрепа смятат предложението на управляващите първият ден

...
Синдикатите КНСБ и Подкрепа смятат предложението на управляващите първият ден
Коментари Харесай

Синдикатите искат среща с премиера заради орязването на болничните

Синдикатите КНСБ и " Подкрепа " считат предлагането на ръководещите първият ден от болничните да не се заплаща за недопустимо, съобщи Българска телеграфна агенция.

Лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов обявиха, че няма да одобряват такова решение, че към този момент са в спор с ръководещите и желаят незабавна среща с премиера и финансовия министър, на която чакат по най-бързия метод днешното предложение да се ревизира.

Съвместното изказване на двамата синдикални водачи идва часове откакто на съвещание на съвета на ръководещата коалиция е взето решение да се промени законодателството по този начин, че първият ден от болничния лист да бъде неплатен. Според досегашните разпореждания първите три дни от компенсацията за болест се заплащат от работодатели в размер 70% от осигурителния приход.

Работодателите от години недоволстват от ширещата се съгласно тях процедура мними заболели да удължават почивните си дни към празниците благодарение на лекарите. Промяната обаче не беше включена в държавния пакет законови промени, съпътстващ приемането на бюджета на Държавното публично обезпечаване за следващата година, които по процедура се разискват в границите на Националния съвет за тристранно съдействие, преди да бъдат импортирани в Народното събрание.

Анкета > Справедливо ли е първият ден от болничния да не се заплаща? Гласуване
/ Резултати

Синдикатите обявиха, че това предложение не е съветвано и в съгласие с никой от тях. По думите на Пламен Димитров е станало ясно, че предлагането е пристигнало от финансовия министър.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която е доктор по специалност, увери пред БНР, че
ще бъдат чути мненията на всички, ангажирани в тристранния съвет. По думите й ръководещите са подготвени да чуят всички аргументирани отзиви и да търсят уравновесени решения, само че са нужни и ограничения против фрапантното нарастване на болничните листове.

Статистиката на Националния застрахователен институт сочи, че от 2014 до края на 2018 година броят на издадените болнични листове нараства приблизително с 20% като тези със период до три дни - с над 47%.

Още по тематиката вижте във видеото " Държавата против болничните ":
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР