Синдикати, работодатели и правителството се събраха в Министерския съвет, за

...
Синдикати, работодатели и правителството се събраха в Министерския съвет, за
Коментари Харесай

С 15% ще се вдигнат пенсиите от октомври за над 700 хил. души

Синдикати, работодатели и държавното управление се събраха в Министерския съвет, с цел да обсъдят антикризисния проект.

Правителството към този момент разгласи, че след актуализацията на бюджета, от първи юли кабинетът ще компенсира потребителите, които зареждат гориво за персонални потребности с 25 ст. за литър. Разчетите плануват още да се отстрани Данък добавена стойност върху хляба.

Планира се минималната пенсия от 1 юли да се увеличи на 467 лв., а оптималната ще пораства на две стъпки - от 1 юли таванът може да стане 2000 лв., а от 1 октомври - 3400 лв.. Увеличават се и данъчните облекчения за родителите.

„ Очаквам да има поддръжка с консенсус на всички антикризисни мерки”, съобщи министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков преди съвещанието.

Относно антикризисните ограничения във връзка с пенсиите, той разяснява: „ Ще ги предложим на НСТС, уповавам се да има утвърждение от всички обществени сътрудници, тъй като това ще бъде добре за всички пенсионери. Опитали сме се в границите на опциите, към 1 милиарда и 600 млн. от бюджета, българските пенсионери да получат такова нарастване, което би било най-справедливо. Ако бяхме приложили първичния вид за 21,6% за всички, то това щеше да задълбочи разликите сред по-старите и по-новите пенсии. Парите, които в този момент ще отидат към пенсионерите, са същите”.

Той напомни, че в пакета е заложено и от 1 октомври да има ново модифицирано осъвременяване на част от пенсиите. „ То е един тип преизчисление, което да докара до доближаване на по-старо отпуснатите с по-ново отпуснатите пенсии. Около 770 000 души ще получат приблизително нарастване с 15%. С това не целим нарастване на пенсиите като цяло, а търсим премахване на една несправедливост”, уточни общественият министър.

„ Обявените за антикризисни ограничения не са никакви ограничения, това са някакви планове. Те ще стартират да наподобяват на антикризиснки ограничения тогава, когато се появят в някакви законови текстове”, сподели президентът на КТ „ Подкрепа” Димитър Манолов, представен от БГНЕС.

„ И това не го споделям ей по този начин по принцип, а тъй като ние всички знаем, че дяволът е в детайлите и че сегашните планове може на следващия ден, когато бъдат превъплътени в нормативни актове, да стартира да наподобяват по напълно различен начин”, разяснява той.

„ Отсъства фокусът. Тези ограничения са направени, сякаш поради това да има някакви ограничения. Искам да слага необикновен акцент върху потребността от специфичен спор за това какво ще се прави с пенсиите, тъй като и тук нещата са направени по този начин, че отсъства преписка на едно с друго ", сподели Манолов.

„ Благодаря, че реагирахте в късите периоди, в които свикахме този Национален съвет за тристранно съдействие ", съобщи при започване на съвещанието вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев.

„ Както беше решено на предходното съвещание, следва да обсъдим предложенията за антикризисни ограничения, както и измененията в пенсионната система. Ще разгледаме и два законопроекта - за Изменение и допълнените на Кодекса на труда и на Закона за здравето. Те са разисквани на взаимно съвещание на Комисията по трудово законодателство и на Комисия по осигурителни взаимоотношения, като не е реализирана единомислеща поддръжка по тях”, добави той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР