Синдикати и работодатели призоваха за стабилност и спиране на напрежението

...
Синдикати и работодатели призоваха за стабилност и спиране на напрежението
Коментари Харесай

Синдикати и работодатели с призив за стабилност и спиране на напрежението

Синдикати и работодатели приканиха за непоклатимост и прекъсване на напрежението в обществото. Те изпратиха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, президента Румен Радев, ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, шефа на Българска национална телевизия Димитър Радев и финансовия министър Владислав Горанов.

Писмото е подписано от президента на КНСБ Пламен Димитров, ръководителя на АИКБ Васил Велев, президента на КТ Подкрепа Димитър Манолов, ръководителя на Българската стопанска камара Радосвет Радев, ръководителя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и ръководителя на КРИБ Кирил Домусчиев.

Публикуваме текста на писмото без редакторска интервенция:

По мотив значимият за страната факт, че от 13 юли България става част от валутно-обменния механизъм ERM II с курс 1.95583 лв. за 1 евро бихме желали да Ви поздравим и да изразим удовлетворението на национално представителните организации на служащите и чиновниците и на работодателите в България от това, че успяхте да осъществите националния приоритет – приемането на страната ни в ERM II.

Социалните сътрудници и Икономическият и обществен съвет на Р България неведнъж са упорствали по категоричен метод за ускорена подготовка и присъединение към ERM II и след това - към Еврозоната. По тези въпроси сме изразявали своите безапелационни общи позиции, в това число през ноември 2014 г.; в признатото мнение на Икономическия и обществен съвет от декември 2017 г.; в свое писмо от 14.06.2018 година, както и в двете заявления от февруари и април 2020 година В мнение още от м. декември 2017 година ИСС отбелязва предстоящите многочислени изгоди от присъединението към Еврозоната и акцентира, че „ ускоряването на подготовката и обезпечаването на външнополитическа поддръжка за присъединение на Р България към еврозоната придобива смисъла на непосредствена национална цел и задача на външната и икономическата политика с най-голям приоритет.

Томислав Дончев: Не обмисляме оставка, имаме работа за извършване

Както изтъкнахме в декларацията на национално представителните организации на служащите и чиновниците и на работодателите в България от 13 април 2020 година „ с присъединение на България към механизма на обменните курсове (ERM ІІ)... ще бъде ускорена цялостната интеграция на България към Европейски Съюз, ще бъде улеснен изходът от рецесията, провокирана от световното разпространяване на Коронавирус 19, и отключено действието на многочислени положителни фактори за икономическото и обществено развиване в дълготраен проект “.

Бихме желали да Ви уверим, че ще продължим да оказваме цялостната си поддръжка за всички нужни стъпки в осъществяване на контрактуваните задължения както по отношение на участието ни във валутно-обменния механизъм ERM II, по този начин и по пътя на приемането на България в Еврозоната, Шенгенското пространство и Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Припомняме, че това е първата от общо 46 значими ограничения, стратегии и промени, залегнали в двугодишното Национално тристранно съглашение, подписано на 17.06.2020 година сред Министерския съвет, синдикати и работодатели.

Официално: България влезе в Чакалнята на Еврозоната

С паника означаваме, че новината за присъединението на България към ERM II пристигна на фона на възходящо обществено-политическо напрежение. В името на положителното на страната ни молим към всички страни за недопускане на каквито и да е форми на принуждение, без значение от събитията. Настояваме политическите сили, президентската институция, изпълнителната, законодателната, правосъдната власт и правоохранителните органи да се държат отговорно и в границите на конституционните си пълномощия, с цел да се избегне нагнетяване на публичното напрежение. В същото време сме безапелационни, че битката с корупцията по високите етажи на всички управляващи би трябвало да е приоритет, който да се следва безкомпромисно. Без да се погазват правилата на правовата страна, разделянето на управляващите, презумпцията за невиновност и неприкосновеността на частната благосъстоятелност. В международен проект се разраства невиждана здравна, обществена и икономическа рецесия. На този декор България се нуждае от целенасочени старания за превъзмогване на новите провокации. Апелираме в този сложен миг за отговорност и държавническо държание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР