Синдикални организации се готвят да спрат културните събития в страната

...
Синдикални организации се готвят да спрат културните събития в страната
Коментари Харесай

Синдикати спират културните събития за седмица, ако не бъде увеличен бюджетът за култура

Синдикални организации се готвят да спрат културните събития в страната за една седмица през месец октомври, в случай че не бъде повишен бюджетът за бранш „ Култура “. Това заяви ръководителят на Съюза на артистите в България (САБ) Христо Мутафчиев на конференция в Българска телеграфна агенция.

През октомври месец всички ние, синдикати и представители на синдикати, с нашите структури в цяла България, дружно ще блокираме бранш „ Култура “ от позиция на събития, сподели Мутафчиев. По думите му, блокирани ще бъдат театрални и музикални спектакли и концерти. Затворени се чака да бъдат галерии, музеи, читалища и библиотеки. Спирането на събитията е по отношение на подготвяния народен бюджет от служебното държавно управление, съгласно който се планува 37 милиона лв. да бъдат „ отнети “ от Министерството на културата (МК), уточни Мутафчиев.

Едно от настояванията е тези средства да бъдат възобновени в перо „ прехрана “ на ведомството, при положение, че се гласоподава удължение на бюджета до края на годината. Това ще направи допустимо нарастване на дотацията, с която се устоят държавни и общински културни институти, счита ръководителят на САБ.

В бюджета за 2024 година организациите упорстват за бранш „ Култура “ да бъде очакван един % от брутния вътрешен артикул (БВП). Липсата на този един % финансиране води до бедност, до небрежност на доста места и до непукизъм на огромна част от хората, които се занимават с изкуство, сподели Христо Мутафчиев.

Той се базира на информация на Министерството на финансите, съгласно което през 2020 година приносът на културните промишлености към Брутният вътрешен продукт е бил 5,6 %, а през 2021 година – шест %. „ За сметка на това нашият бранш получава от страната 0,5 % “, сподели още ръководителят на САБ.

Друго искане на синдикалните организации и техните представители е да се промени стандартът, по който се финансира секторът на театралните изкуства. Христо Мутафчиев добави, че е належащо да бъде подписано съглашение, в което да бъдат регламентирани по отрасъл минимални начални работни заплати на хората, заети в изкуствата. Предлага се това да важи за всеки, приключил висше учебно заведение в изкуствата.

Спирането на културните събития за седмица не е единствената мярка, обсъждана от синдикалните организации, при положение, че настояванията им не бъдат задоволени. Христо Мутафчиев заяви, че са водени диалози с Българската национална телевизия (БНТ) и Българското национално радио (БНР) за поддръжка на протестните дейности. Едно от предложенията е в тази една седмица без просвета Българска национална телевизия да спре излъчването на филми с български артисти, както и филми и излъчвания, озвучени от български артисти.

Според ръководителя на национална федерация „ Култура “ към КТ „ Подкрепа “ Кирил Бинев, протестни дейности по места и по сектори ще се състоят още преди тази седмица през октомври. Тезата бе подкрепена и от вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов, съгласно който „ редиците на КНСБ занапред стартират подготовката за протестните дейности “.
Културата стартира от ден на ден да се възприема като средство за развлечение, сподели артистът Георги Златарев. Според него, хората би трябвало да схванат, че културата е в основата на всяко тяхно решение в всекидневието им.

„ Има разцъфване на подправени вести и шовинизъм. Те идват в резултат на незнание, а единственото средство за битка с това незнание е културата “, уточни Златарев.
В конференцията участваха още Нина Кръстева – ръководител на профсъюз „ Театър, музика и танц “ към КТ „ Подкрепа “, Станислав Почекански – ръководител на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Борис Начев – ръководител на самостоятелната синдикална федерация (НСФ) „ Култура “ към КНСБ, Мариела Маламатенова – изкуствовед в Националната художествена изложба и заместник-председател на НСФ „ Култура “ към КНСБ, Петър Влайков от Асоциацията на работодателите в театралната област и артистът Росен Белов, който членува в НСФ „ Култура “ към КНСБ.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР