Символ на отиващата си година за Европейския съюз стана една

...
Символ на отиващата си година за Европейския съюз стана една
Коментари Харесай

Миграция, ваксини и Макрон - проблемите, които ЕС ще има и през 2022 г.

Символ на отиващата си година за Европейския съюз стана една дума – пандемия, битката с която се трансформира в преобладаваща тематика. „ Пандемията ще продължи по-дълго, в сравнение с смятахме по-рано ”, съобщи новият министър на опазването на здравето на Германия Карл Лаутербах. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също разгласи, че четвъртата вълна от ковид , заляла Европа, е задоволително тежка, само че през 2022 година евентуално ни чакат още по-сериозни тествания. Това написа в собствен разбор Дойче веле.

Ваксиниране, имунизиране, имунизиране

Сблъскахме се с нова опасност – разновидността Омикрон , съобщи Фон дер Лайен. и акцентира, че Европейски Съюз би трябвало да се бори с него чрез ускорение темповете на имунизация. „ Учените ни споделят, че имунизацията и реваксинацията обезпечават най-хубавата отбрана от COVID-19 ”, съобщи тя и добави, че Европейски Съюз е сключил нужните контракти с фирмите – производители и при потребност имунизациите може да бъдат приспособени и към новите разновидности.

През отиващата си година Европейската комисия закупи към един милиард дози ваксини за жители на Европейски Съюз. Други 350 милиона са дарени за интернационалната акция за имунизиране на Организация на обединените нации Covax. През новата година Европейски Съюз ще продължи да купува ваксини. " Целта за 2022 година е да подсигуряваме, че доникъде на годината 70% от международното население ще бъде изцяло имунизирано. Ще активизираме напъните си в поддръжка на Африка, която има най-ниските равнища на имунизация в света ", сподели Урсула фон дер Лайен.
Какво ще е бъдещето на " черните овци " в Европейски Съюз през 2022 година
2022 година може да се окаже годината, в която картата на Европейския съюз ще бъде преначертана. В продължение на години десните популисти...
Прочети повече
Процентът на имунизираните в доста страни от Европейски Съюз е прекомерно невисок

През 2021 година Брюксел стартира да закупува ваксина изначало мудно, а по-късно все по-систематично. След като напролет отшумя следващата вълна на коронавирусната зараза, настъпи релативно умерено лято. В целия Европейски съюз се възобнови нощният живот, учебните заведения отвориха още веднъж порти, а плажовете станаха още веднъж налични за почиващите. Въпреки това, постигнатите приблизително 66% имунизирани възрастни поданици на Европейски Съюз от 66% се оказаха незадоволителни, с цел да се предотврати нова вълна от заразяване през есента, както и за казуса с незадоволителните болнични кревати в някои държави-членки на Европейски Съюз.

Показателите за имунизацията в Европейски Съюз се разграничават значително: от 26% в България до 82% в Малта. Отговорността за битката с пандемията, обаче, е на самите страни-членки на Европейски Съюз: осъществяване на акция за имунизация, въвеждане на ограничаващи ограничения, образуване на проби на работното място, в магазини, заведения за хранене или учебни заведения. Европейски Съюз може само да следи в профил тази безумна главоблъсканица от разнообразни ограничения и правила. Но Брюксел най-малко съумя значително да резервира прозрачността на вътрешните граници на Европейски Съюз чрез общоевропейски паспорт за имунизация.

Задължителна имунизация в Европейски Съюз?

Австрия и Германия желаят да вкарат всеобща наложителна имунизация. Гърция, Италия и други страни плануват това да се отнася единствено за избрани професионални и възрастови категории. През 2022 година министрите на опазването на здравето на страните от Европейски Съюз ще би трябвало да обсъдят незабавно дали има смисъл да се вкара наложителна имунизация на територията на целия Европейски съюз. Защото тогава неизбежно ще възникне въпросът дали, да вземем за пример, Германия със наложителната си имунизация ще позволи в страната да влизат неимунизирани жители на Европейски Съюз от други страни.
Европейски Съюз желае да анулира Коледа - истина или неистина
На 30 ноември еврокомисарят по въпросите по равенството Хелена Дали (Малта) разгласява своите Насоки за приобщаваща връзка. Докумен...
Прочети повече
Възстановяване на стопанската система и господство на закона

Икономическото възобновяване на Европейски Съюз, което стартира през 2021 година, би трябвало да продължи и да се разшири оптимално през 2022 година В някакъв миг ще се наложи да се вкарат в ред бюджетите на страните членки на Европейски Съюз. Програмата за възобновяване на Европейски Съюз на стойност 750 милиарда евро, от които към този момент се изплащат първите траншове, служи като средство за икономическото възобновяване. Програмата, финансирана за първи път посредством дългово съфинансиране, ще облагодетелства най-вече страни в южната и източната част на Европейски Съюз и на първо място Италия.

Полша и Унгария към този момент няма да получат никакви пари. Те показаха своите капиталови стратегии, само че Европейската комисия отхвърля да заплаща, до момента в който не бъде преодолян спорът с върховенството на закона в Полша и Унгария. 2021 година ще бъде запомнена с яростния спор по отношение на правораздавателната система и основополагащите полезности на Европейски Съюз, които обществено биват подлагани на подозрение или отхвърлени от националните консервативни държавни управления в Будапеща и Варшава.

През 2022 година може да се засилят центробежните сили вътре в самия Европейски съюз. Сега, когато умереният канцлер Ангела Меркел напусна политическата сцена на Европа, може да се стигне до решаващата борба. Поне такива заявки направи министър председателят на Унгария Виктор Орбан. „ Едно може да се каже сигурно: Заедно с Меркел завърши епохата на двусмислието, неяснотите и премълчаването. Сега се приготвяме за борба с вдигнат шлем ”, сподели Орбан във връзка промяната на държавното управление в Берлин.

Макрон възнамерява да промени Европа
Украйна, Грузия и Молдова приканиха Европейски Съюз да признае тяхната европейска вероятност
Ръководителите на Украйна, Грузия и Молдова излязоха със взаимно изказване, в което приканват Европейски Съюз да признае тяхната европейска персп...
Прочети повече
През 2022 година цялото внимание ще бъде приковано към Франция. Президентът на страната Еманюел Макрон ще се яви през април на избори за втори мандат. В същото време ще заема и поста ръководител на Съвета на Европейския съюз. В предизборната битка с политиците от десния набор Макрон желае да покаже, че ще промени Европа, както беше заречен. На първо място френският водач желае да трансформира Европейски Съюз в стратегически самостоятелен състезател в региона на външната политика. Той има намерение по време на „ стратегическата среща на върха ” напролет на 2022 година да сплоти останалите държавни управления на страните от Европейски Съюз към външнополитическите цели по отношение на Китай, Съединени американски щати, Русия и останалия свят.

За задачата външната и отбранителната политика на Европейски Съюз би трябвало да бъдат по-свързани между тях. След задоволително нерешителната Ангела Меркел Макрон се надява да откри съдружници за своите проекти в лицето на новия канцлер на Германия Олаф Шолц. Първото тестване за „ суверенна ” Европа може да настъпи още при започване на 2022 година, когато, съгласно разнообразни оценки, съветският президент може да нахлуе в Украйна. Как ще реагира Европейски Съюз? Как ще реагира НАТО? Държавите от Балтика и Полша от дълго време упорстват за по-солидна отбрана, в това число и от страна на Европейския съюз.

Тлеещата драма: Миграция

Въпросът с миграцията и даването на леговище са непрекъснат обект на разногласия в границите на Евросъюза. При това не става въпрос само за обстановката по границата с Беларус, само че и край крайбрежията на Ла Манша, Канарските острови, Италия и Гърция. През 2021 година не бяха взети никакви решения в тази връзка. Дали ще се вземат такива през 2022 година? Ще бъдат ли допускани, одобрявани и разпределяни хора? Това към момента остават най-важните въпроси.

Привържениците на твърдия метод във връзка с миграцията като Балаж Орбан - вицепремиер на унгарското държавно управление, могат да си показват Европейски Съюз без закони за даване на леговище. Сегашната система не може да спре хората на границата, споделя Орбан. В същото време интернационалната правозащитна организация Amnesty International упреква Европейски Съюз, че продължава да подценява правата на индивида и правото за приемане на леговище, както и че принуждава хората да подхващат рискови пътувания. 

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР