Симпатиите към Русия не се увеличават, но антизападните настроения бележат

...
Симпатиите към Русия не се увеличават, но антизападните настроения бележат
Коментари Харесай

Българските страхове, че новата студена война може да прерасне в гореща, се изострят! Вижте данните от последното национално изследване на „Афис“

Симпатиите към Русия не се усилват, само че антизападните настроения бележат значителен растеж, съобщи бТВ. Снимка: АФИС
Българските страхове, че новата студена война може да прерасне в гореща, се изострят. Над половината (55%) от пълнолетните жители са на мнение, че напрежението сред Запада и Русия през идните месеци ще продължи да нараства, демонстрират данните от последното национално представително проучване на Агенция „ Афис “.

На противоположното мнение – че ще спадне, са едвам 17%. Още 30% считат, че градусът на напрежението ще се резервира на настоящето равнище.

На въпроса „ Кой, съгласно Вас, се стреми към сходен спор? “, 44% дават отговор, че „ основно Западът “ желае утежняване на ситуацията. Само 5% дават противоположния отговор – „ основно Русия “.
Снимка: АФИС
Общо 11% считат, че България би трябвало да застане на страната на Запада, а общо 25% – на страната на Русия, показват анализаторите.

Политическият и медийният спор у нас протичат в правата сред отговорите само на въпроса – би трябвало ли България да вземе страна в противоборството на международните сили? Този спор е затворен в паниките на едвам 11% от българските жители и не се приближава даже и на половин крачка до преобладаващите публични страхове и настроения, означават от „ Афис ”.

Промяна в електоралните настройки няма. Готовността за гласоподаване за обособените партии и обединения се резервира на досегашните равнища.

Геополитическата рецесия обаче оказва мощно въздействие на доверието в някои съществени институции и водещи политически водачи. Рязък спад на доверието записваме по отношение на Европейския съюз и Българската войска, а растеж има в  доверието в президентската институция.
Снимка: АФИС
От друга страна, като най-адекватна и близка до позицията на болшинството от хората се възприема позицията на трима от политическите водачи – Бойко Борисов, Корнелия Нинова и…, колкото ненадейно да е, на Волен Сидеров. Доверието в тях е повишено надлежно с 3, 5 и 5 пункта. Доверието във всички останали политически водачи спада, показват анализаторите.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР